Het zit in onze natuur om te ontdekken, te beleven en te genieten. Tijdens deze vijfdaagse fiets- en wandelreis krijgen we de meest unieke en mooiste plekjes van de Veluwe te zien. We speuren naar wild, duiken een onderduikershol in, zetten onze fiets tegen de gevels van historisch Elburg, stappen aan boord van een authentieke botter en zien bij Paleis het Loo het contrast tussen de grillige bomen met historie en de keurig geknipte buxushagen. Een minivakantie die ons telkens weer verrast.
“Hé kijk, een wild zwijn! O nee, jij bent het.” Lachend scheuren vier fietsers ons met een flinke vaart voorbij. Na een moeizame klim omhoog heeft de lolbroek van het stel weer praatjes. Maar met een flinke vaart naar beneden zoevend, beseft ‘ie amper dat zijn grap niets eens zo gek ver van de realiteit is verwijderd. Gelukkig gaat onze tocht in een veel meer ontspannen tempo. Zo hebben we ook meer oog voor al die sporen van de zwijnen die hier op de Veluwe ronddolen. “Kijk eens bij die drinkplaats”, roept een fietsgenoot. Aan de omgewoelde aarde zien we dat daar een zwijn zich in de modder heeft gewenteld. En had ‘ie jeuk? Dan resteren aan een kale boomstam vaak ook nog stekelige plukjes haar.
Vijftigduizend hectare bos, heide en stuifzand
Naast vossen en boommarters komen hier ook massaal edelherten en reeën voor. Alhoewel we die tijdens onze fietstocht overdag door dit enorme natuurgebied nauwelijks zullen waarnemen. Ga er maar eens aanstaan: schichtig wild spotten in een gebied dat vijftigduizend hectare bos, heide, stuifzand en landbouwgrond bevat. We maken meer kans om een enorme kudde schapen tegen te komen. Die houden de heidevelden grasvrij.
Heidevelden werden bospartijen
“De heide ontstond aan het eind van de middeleeuwen”, vertelt gids Raymond. “De afgelegen gebieden werden overdag begraasd door schapen. De mest in de stal werd gebruikt voor landbouwakkers. Tegen het einde van de 19e eeuw bestond nog ruim twintig procent van Nederland uit deze ‘woeste grond’. Maar de uitvinding van kunstmest verminderde de behoefte aan schapenmest. Dat maakte het ook mogelijk de heide te ontginnen tot landbouwgrond. Ook werd veel hei in bos omgezet. Nu is er nog minder dan één procent aan heidevelden over.” Even afstappen dus om die heide goed in ons op te nemen.
Verscholen dorp
Zo fietsen we van hei naar bos en van bos naar hei. Af en toe een wildrooster over. Dan weer even bukken voor wat laaghangende naaldentakken. We snuiven de geur van dennenbomen op en horen een Vlaamse Gaai verschikt wegvliegen. Verder stilte. Zo moeten de onderduikers van het Verscholen Dorp het ook hebben ervaren. Het ‘dorp’ in deze dichte bossen bestond uit negen primitieve hutten die half ingegraven waren in de grond. Daarin woonden gemiddeld tachtig tot honderd Joodse onderduikers. Mensen uit de omringende dorpen voorzagen hen van voedsel, kleding, kachels en speelgoed voor de kinderen. Ook een tandarts en een dokter kwamen regelmatig langs. Een indrukwekkende stop tijdens onze tocht.
27 km buxushaag
Tijdens deze vijfdaagse fiets- en wandelreis over de Veluwe worden we op die manier uitbundig getrakteerd op natuurbeleving. En naast historische Elburg met een bijzondere boottocht op een authentieke botter proeven we ook even van het vorstelijke karakter van de Veluwe en bezoeken met elkaar Paleis het Loo. Het Paleis heeft naast schitterend ingerichte vertrekken ook fantastische tuinen. Die bevatten maar liefst 27 kilometer buxushaag. De barokke tuinparterres – omgeven door terrassen, pergola’s, beelden en vazen – zijn volgens de 17e-eeuwse traditie beplant. Uniek in Europa!
Bomen met historie
Het gehele complex is omgeven door een uitgestrekt bospark met romantische vijvers, eveneens voor het publiek toegankelijk. Toch hield koningin Wilhelmina niet zozeer van dat ‘kunstmatige’. Ze zag liever oude bomen met een vergelijkbare stamboom als haar eigen familie. “Bomen met historie”, prefereerde ze. En die komen we volop tegen tijdens deze ontspannende natuurreis. Om wild van te worden!
In de voetsporen van Charles Le Chevalier
We zijn om 11.00 uur bij het hotel en worden verwelkomd met koffie of thee en wat lekkers. Na de lunch wandelen we over landgoed Tongeren (9 km). Al lopend vertelt gids Raymond ons het verhaal van Charles Le Chevalier (1800-1869). Halverwege de 19e eeuw bestond het landschap hier voornamelijk nog uit heide. Daarop graasden de schapen van de boeren. Le Chevalier was een landbouwhervormer en kwam met het experimentele plan om de arme Veluwse zandgronden met bossen aan te planten en ruimte te maken voor grasland. Koeien moeten de plaats innemen van de schapen. Zo bedacht, zo gedaan. De hervorming bracht de Veluwse boeren meer welvaart en een verbeterd bestaan. En vanwege de grote vraag naar naaldhout voor de mijnbouw in Limburg leverden de productiebossen het landgoed ook nog eens de broodnodige inkomsten op. We sluiten de dag af met een vorstelijk driegangendiner.
Van zwijn en hert naar bijenbonbon
Vandaag stappen we op de fiets. De route (51 km) voert ons deels door het mooiste natuurgebied van de Veluwe: kroondomein Het Loo. De bossen rondom Epe zijn het leefgebied van veel wildsoorten. Denk aan zwijnen, herten en reeën. Onderweg bezoeken we Veluws streekmuseum Hagendoornse Plaatse. Daar nemen we een kijkje in het leven op de Veluwe rond 1920. Het is ook een mooie plek voor een koffiestop. Dan verder. We fietsen door uitgestrekte bossen naar de lunchplek in Vierhouten. Na de lunch passeren het Verscholen Dorp, een schuilplaats in het bos waar tijdens de Tweede Wereldoorlog, tussen februari 1943 en oktober 1944, onderduikers verscholen zaten. De fietstocht wordt afgesloten met een bezoek aan imker Wilfred. Hij heeft veertig bijenvolken en produceert verschillende soorten honing. Hij vertelt ons alles over het imkerbestaan. Een echte aanrader zijn de ambachtelijke honingbonbons: Veluwse heidehoning in pure chocolade. Deze kunnen we, net als de andere honingproducten, in zijn winkeltje kopen. We sluiten deze dag weer af met een driegangendiner.
Historisch Elburg, authentieke botter
Vandaag fietsen we over de Doorspijkse heide en de Oldebroekse heide richting Elburg. Deze bos- en heidegebieden vormen het noordelijkste deel van de Veluwe. Hanzestad Elburg is een prachtig stadje aan het Veluwemeer met een, nog steeds ommuurd, historisch centrum. De authentieke botters in de haven zijn de stille getuigen van het rijke vissersverleden van Elburg. We wandelen door de iconische stadspoort en dwalen vervolgens door de middeleeuwse straatjes met z’n prachtige, eeuwenoude panden. Waar we in de vesting ook komen, we zien overal wel iets bijzonders. De fraai bewaarde stadsgracht en verdedigingswallen omringen nog altijd de binnenstad. Een enthousiaste gids vertelt ons alles over de rijke geschiedenis van het stadje en de visserij. Het verhaal is zo aanstekelijk dat we ons meteen visser gaan voelen. Zeker, als we aan het einde van ons bezoek aan Elburg gaan meevaren op een authentieke botter. Wat een bijzondere ervaring! Via de bossen van Boswachterij Nunspeet komen we weer terug bij het hotel in Epe. We fietsen vandaag 54 km.
Vorstelijk karakter
De laatste fietsrit van deze vijfdaagse vakantie heeft een koninklijk tintje. Na de koffie in Vaassen fietsen we naar de hoofdstad van de Veluwe: Apeldoorn. Paleis Het Loo geldt als een van de fraaiste buitenplaatsen van Nederland en wordt ook wel het Versailles van Nederland genoemd. De vele ingerichte zalen en vertrekken in en om het paleis vertellen de boeiende geschiedenis van de familie Oranje-Nassau. Sinds 1984 is het een nationaal museum. Het leuke is dat het paleis na een lange renovatie in 2022 weer is geopend voor het publiek. Dat komt dus mooi uit. We wandelen door de indrukwekkende paleistuinen met hun ruisende fonteinen en geurende bloemen. Na het paleisbezoek fietsen we door het dorpje Hoog Soeren, omsloten door prachtige bossen van de Koninklijke houtvesterij Het Loo. Dit gebied is al driehonderd jaar verbonden met het Huis Oranje-Nassau. Via de uitgestrekte Tongerense heide komen weer bij het hotel in Epe. We fietsen vandaag 50 km.
Op en neer over de heide
We sluiten deze vijfdaagse Veluwereis af met een wandeling (9 km) langs de sprengen van de noordelijke Horsthoekerbeek. Deze beek ontspringt uit een uitgebreid stelsel van acht sprengkoppen in de bosrand. Na een wandeling door het bos bereiken we de Renderklippen, een heuvelachtig heideveld. Loop je over heuvels, dan ga je op en neer. Dat is renderen, vandaar de naam Renderklippen. De heuvels ontstonden in de laatste ijstijd door het opstuiven van zand. Om de heidevelden vrij te houden van onder meer gras worden ze begraasd door een kudde van zo’n 150 schapen. Na de koffiepauze wandelen we het laatste deel van de route langs de sprengen van de Heerderbeken. Na deze enerverende wandeling zijn we rond 14.00 weer bij het hotel en komt er een einde aan deze vijfdaagse fiets- en wandelreis op de Veluwe.
Minimaal 8 deelnemers, maximaal 20 deelnemers
Natuurhotel De Witte Berken ligt aan de rand van Epe en is omringd door bossen en heide; de ideale uitvalsbasis voor deze vijfdaagse wandel- en fietsreis. Een heerlijk natuurhotel dat comfort hoog in het vaandel heeft. Tijdens het ontbijt en in de avond verwent De Witte Berken je met de lekkerste smaken uit de natuur op je bord. De kamers met gratis wifi en zijn comfortabel ingericht.
Per OV
Uitstappen bij NS halte t’Harde. Bus 170 (Keolis) richting Twello. Uitstappen bij halte Tongerense weg, Epe. Dan 2,5km lopen naar Oost Ravenweg 8, Epe
Per auto/parkeren
A28 -N309 of A50-N794. Voldoende gratis parkeergelegenheid bij het hotel.
Deze reis is samengesteld door reisorganisatie Eye4Cycling in samenwerking met 60PlusEndus. Raymond Bouwer van Eye4Cycling laat je graag je tijdens deze veelzijdige combinatiereis de leukste plekjes op de Veluwe zien.
De combinatie van reisdiensten die u wordt aangeboden, is een pakketreis in de zin van Richtlijn (EU) 2015/2302. Bijgevolg kunt u aanspraak maken op alle EU-rechten die voor pakketreizen gelden. 60plusEndus BV en Eye4Cycling zijn ten volle verantwoordelijk voor de goede uitvoering van de volledige pakketreis. 60plusEndus BV beschikt ook over de wettelijke verplichte bescherming om u terug te betalen en, indien het vervoer in de pakketreis is inbegrepen, te repatriëren ingeval zij insolvent wordt. Meer informatie over basisrechten krachtens Richtlijn (EU) 2015/2302 via deze link.
Heb je een vraag, wil je meer informatie of persoonlijk contact? Je kunt ons altijd bellen of een email sturen.
Of bekijk de veelgestelde vragen
Wil je het gratis 60plusEndus Magazine ontvangen? Als je je hier inschrijft, sturen we je het magazine vandaag nog per email toe. We zullen je tevens wekelijks op de hoogte houden van de leukste reizen, workshops en dagtrips.
Bezoekadres (op afspraak):
Desk at Sea
Hellingweg 9A – Den Haag
Correspondentieadres:
van Zuylen van Nijeveltstraat 154
2242 AW Wassenaar
Tel. | : 070-2210187 |
: info@60plusendus.nl | |
KvK nr. | : 69361231 |
Reviews
Natuurreis: wild van de Veluwe!
"Een fijne 5 daagse fiets en wandelvakantie gehad met een leuke groep, het maakte de week compleet met een heerlijk verblijf in de Witte Berken. Maar ook met onze gids Raymond, fijn en leuk om met hem op pad te zijn. Alles goed georganiseerd, kortom wederom geslaagd. Ik ga zeker nog weer eens een reisje maken met 60plusEndus!"H. Oosterbroek
11 juni 2022