Fietsend en vooral wandelend beleven we de ongerepte natuur van Terschelling. We volgen wandelende duinen en laveren er tussendoor. We volgen de vloedlijn op zoek naar zeehondjes. We spotten een sputterende kiekendief en verwonderen ons over de tienduizenden ganzen die hier overwinteren. Verderop luisteren we naar de boeiende verhalen van onze gids Peter en andere eilanders. Ook maken we een uitstapje naar de Sahara van het noorden op Vlieland. We laten ons hoofd lekker leeg waaien, leven in de laagste versnelling, heerlijk opladen zo aan het eind van het jaar; daar kan geen vijfsterren spa tegenop.
Als in een versneld afgespeelde film waaien de witte wolken langs de hemel. Gelukkig geen donkergrijze, alhoewel ook die weer in een mum van tijd zouden verdwijnen. Het fijne van een eiland is dat een bui vaak zo weer overwaait, en anders zijn de vele leuke cafeetjes een goed alternatief voor een lekkere kop koffie met een juttertje. Dit is Terschelling, volgens velen het mooiste eiland van Nederland. Dat gaan we ontdekken. En dat doen we wandelend, op de fiets en met een privéboot (voor een overtocht naar Vlieland). Onze basis is het sfeervolle en knusse familiehotel Oepkes in het centrum van West, onder de schaduw van de machtige Brandaris.
Zeldzame rust en uitgestrektheid
Van daaruit ontdekken we de prachtige natuur van Terschelling. Zo ook de Noordsvaarder; ooit een losse zandplaat, maar in de 19e eeuw aan het eiland vastgegroeid. Naast uitgestrekte zandplaten vinden we er vochtige valleien en stuivende duinen. Een prachtig natuurgebied met talloze broedvogels en zeldzame planten als de groenknolorchis, de parnassia, de knopbies en de vleeskleurige orchis. “Kijk eens naar die prachtige overgangen van zoet naar zout”, attendeert natuurgids Peter ons. “Daardoor vinden we hier zo’n enorme diversiteit aan planten.” Als je geen natuurfan bent, dan word je het hier wel. “De rust en uitgestrektheid van de Noordsvaarder vind je bijna nergens meer”, zegt Peter. En we knikken instemmend.
Wandelende duinen
Terwijl de zeemeeuwen en ganzen krijsend over het water fladderen, voelen we de wind door onze haren. Die waait ons hoofd lekker leeg. En tijdens onze fiets- en wandeltochten zetten we de versnelling in de laagste stand. Dit is pas ultiem ontspannen, de natuurlijke wellness van Terschelling. Daar kan geen vijfsterren spa tegenop. Niet verwonderlijk dat echte eilandliefhebbers de eilanden in ieder jaargetijde weten te vinden. Ook wij. Naast de Noordsvaarder ontdekken we ook Boschplaat met z’n ‘wandelende duinen’. Ook zo’n fascinerende plek waar de natuur vrij spel kreeg. Terwijl we over de schelpenpaden fietsen en wandelen lijkt het alsof de Brandaris, de oudste vuurtoren van ons land, ons nauwlettend blijft volgen. Alsof ‘ie in de gaten wil houden dat we niets van al het moois overslaan.
Sahara van het Noorden
Zoals gezegd, pakken we ook een privé taxiboot. Die brengt ons naar Vlieland voor bezoek aan een van de meest ongerepte plekken in Nederland: de Sahara van het Noorden. Althans dat is de bijnaam van de Vliehors met z’n circa 21 vierkante km aan zandvlakte. Ons richtingsgevoel laat ons zo nu en dan in de steek. Wat een eindeloze vergezichten. We bezoeken het drenkelingenhuisje en het meest westelijke puntje van Vlieland. Daar zwaaien we naar de zeehonden. En lijkt het nu zo of zwaaien ze ook werkelijk terug? De Vliehors Express, een robuuste vrachtauto, brengt ons in twee uur over de Vliehors. Tot slot houdt ‘ie halt bij brouwerij Fortuna. De termen ‘bier uit de branding’, ‘brouwers van de zee’ en ‘een glas vol eiland’ maakt ons nieuwsgierig. Doet u maar een glaasje. Ahhh, dat smaakt. En dat geldt ook voor onze tocht weer terug naar Terschelling waar we ons hoofd verder heerlijk laten leegwaaien. Wellness op z’n meest natuurlijke manier.
Duin, wad en juttertje
Vanuit de mooie havenstad Harlingen nemen we om 11.35 uur de Willem Barents naar West-Terschelling. We verzamelen om 11.00 bij de ingang van de kaartverkoop. Aan boord van deze moderne veerboot hebben we een mooi uitzicht over de Waddenzee dat Unesco in juni 2009 op de lijst zette met Werelderfgoederen. Dat zegt al voldoende. We passeren vogeleiland Griend. Soms liggen er ook zeehonden te zonnen. Rond de lunch meren we aan in West-Terschelling. In de middag maken we een kennismakingswandeling naar het hoge duin waar we een waanzinnig uitzicht hebben op Terschelling en het wad. We zien zelfs Vlieland liggen. Ook zien we zandplaat de Noordsvaarder. Dan dalen we het duin af voor een Terschellings juttertje. De mensen van paviljoen de Walvis staan al op ons te wachten. Ook dit terras biedt een prachtig uitzicht op het wad.
Koken met wat de natuur ons biedt
Na ons ontbijt stappen we rond 9.30 uur op de elektrische fiets voor een tochtje naar de oostkant van Terschelling. Daar wacht natuurgebied de Boschplaat. Onderweg stoppen we in een van de leuke dorpjes voor een lekkere kop koffie. Rond 14.00 uur stappen we weer op de fiets. Op naar Hoorn waar we inchecken voor een kookclinic bij Flang in de Pan. Maar voordat we kunnen koken gaan we eerst het wad op. We zoeken er ingrediënten als mossels, oesters en alikuiken. In de pastorie maken we daarmee een heerlijke maaltijd. Met een beetje hulp voelen we ons als snel de sterrenkok van de dag. Rond 20.00 uur fietsen we weer terug naar ons hotel.
Sahara bezoeken tot biertje proeven
Rond 09.00 uur varen we met een privé taxiboot in ruim een half uur naar Vlieland. Daar aangekomen is er voldoende tijd om het dorp te bekijken, om koffie te drinken en om te lunchen. Om 14.00 uur gaan we met de Vliehors Express naar de Vliehors. Deze twee uur durende tocht voert ons naar de ‘Sahara van het Noorden’. We bezoeken het drenkelingen huisje en het meest westelijke punt van het eiland. Rond 16.00 uur zijn we weer terug om vervolgens brouwerij Fortuna aan te doen. In deze ambachtelijke brouwerij krijgen we een rondleiding en een proeverij. Tegen 18.30 uur varen we weer naar Terschelling.
Nadere kennismaking met het eiland
Na ons ontbijt bereiden we ons voor op een mooie wandeldag. Deze wandeling voert ons over het westelijke stuk van Terschelling. We nemen de bus naar strandpaviljoen West Aan Zee. Van daaruit wandelen we via duinen, bossen en mooie uitzichtpunten terug naar West-Terschelling. Een zeer afwisselende wandeling waarin we een goed beeld krijgen van het eiland. Terug van de wandeling gaan we om 17.00 uur naar het West-End Theater. In dit piepkleine artdeco theater bekijken we de documentaire ‘Het Wad, overleven op de grens van water en land’. Na deze lange dag zoeken we een restaurantje voor een gezellig etentje.
Nog één keertje dit of dat
Nog één keer gezellig ontbijt met elkaar. Daarna checken we rond 10.00 uur uit en hebben we nog even tijd om te shoppen in het dorp, om afscheid te nemen van de zee, om toch nog even dat kleine museum te bezoeken of om een terrasje te pakken met koffie aan de voet van de Brandaris. Om 12.30 uur nemen we de veerboot terug naar Harlingen. Zodra de scheepshoorn loeit, kijken we achterom. Op de haven en West-Terschelling. En… op een mooie ontspanningsweek!
reisNieuwe data volgen z.s.m.
Minimaal 8 deelnemers, maximaal 18 deelnemers
Uitvalsbasis van onze reis is Hotel Oepkes, een klein familiehotel met 21 kamers. Het ligt in het centrum van West Terschelling, op loopafstand van de veerboot. Het hotel heeft een mooie binnentuin en een zonnig terras, en altijd zie je de machtige Brandaris die vlakbij ons hotel ligt. Vanuit het hotel zit je gelijk in het oude centrum, tussen de winkeltjes en terrasjes. De Waddenzee met zijn bedrijvige haven is op maar 200 meter van het hotel, het groene strand op 5 minuten, hier kun je eindeloos staren over de zee met op de achtergrond Vlieland.
Verzamelpunt is in Harlingen, in de lobby van de veerbootterminal. Hier wacht de reisbegeleider ons op.
Per auto/parkeren:
Mensen die met eigen vervoer naar Harlingen komen, kunnen de auto parkeren op één van de parkeerplaatsen bij de boot, deze staan goed aangegeven. De dichtstbijzijnde is P1 aan de Harlingerstraatweg. Het is de parkeerplaats van Tsjerk Hiddes. Vanaf hier is het ongeveer 500 meter lopen naar de veerboot. Ook is er een gratis pendelbus. Parkeren kost € 7 per dag. Alle parkeerplaatsen hebben hetzelfde tarief.
Openbaar vervoer:
Kom je met de trein, dan reis je via Leeuwarden en van daaruit met de trein van Arriva naar Harlingen Haven. Het station en de veerhaven liggen slechts 300 meter van elkaar.
Bij aankomst op Terschelling wandelen we gezamenlijk naar hotel Oepkes, het hotel ligt op een paar honderd meter van de boot.
Deze reis is exclusief samengesteld voor 60plusEndus door reisorganisatie HiKi. Wat deze reis bijzonder maakt, is dat hij wordt uitgevoerd met enkel lokale gidsen en ondernemers. Zij kennen als geen ander dit prachtige eiland en de bijhorende mooie plekken, verhalen en weetjes. In hotel Oepkes worden al sinds mensenheugenis de drenkelingen opgevangen en er liggen nogal wat wrakken voor de kust. Naast mooie verhalen zullen we ook de inwendige mens verwennen met eerlijke Terschellinger lekkernijen…..van de oesters bij Flang, de schapenkaas tijdens de Noordsvaarderwandeling van Staatsbosbeheer gids Tina tot de beroemde cranberry's die alleen op Terschelling groeien.
De combinatie van reisdiensten die u wordt aangeboden, is een pakketreis in de zin van Richtlijn (EU) 2015/2302. Bijgevolg kunt u aanspraak maken op alle EU-rechten die voor pakketreizen gelden. 60plusEndus BV en HiKi zijn ten volle verantwoordelijk voor de goede uitvoering van de volledige pakketreis. 60plusEndus BV beschikt ook over de wettelijke verplichte bescherming om u terug te betalen en, indien het vervoer in de pakketreis is inbegrepen, te repatriëren ingeval zij insolvent wordt. Meer informatie over basisrechten krachtens Richtlijn (EU) 2015/2302 via deze link.
Op Vlieland wandelen we circa 6 km. Op Terschelling wandelen we circa 12km. We fietsen rond de 45 km (elektrisch).
Nieuwe data volgen z.s.m.
-Hou mij hiervan op de hoogte-Ma – Vr van 09.00 – 17.00 uur
Heb je een vraag, wil je meer informatie of persoonlijk contact? Je kunt ons altijd bellen of een email sturen.
Of bekijk de veelgestelde vragen
Wil je het gratis 60plusEndus Magazine ontvangen? Als je je hier inschrijft, sturen we je het magazine vandaag nog per email toe. We zullen je tevens wekelijks op de hoogte houden van de leukste reizen, workshops en dagtrips.
Bezoekadres (op afspraak):
Desk at Sea
Hellingweg 9A – Den Haag
Correspondentieadres:
van Zuylen van Nijeveltstraat 154
2242 AW Wassenaar
Tel. | : 070-2210187 |
: info@60plusendus.nl | |
KvK nr. | : 69361231 |