De Groene Schuur is een uniek bedrijf in Groessen, vlak bij Arnhem. Anja en Ferdinand Eeuwes zijn de trotse eigenaren van dit groentebedrijf. Ze heten je van harte welkom voor een bijeenkomst die geheid leidt tot de nodige smaaksensaties. Dit wordt een dag vol leerzame weetjes, culinaire ontdekkingen en mogelijkheden om andere kookliefhebbers te ontmoeten.
Ooit gehoord van raapstelen? Winterpostelein dan? Of misschien van snijbiet, aardpeer en zuring? We trekken onze wenkbrauwen op. Dat is niet vreemd. Want dit zijn allemaal ‘vergeten groenten’, zoals dat heet. Soms gebeurt het dat een groentesoort op de achtergrond raakt. De soort wordt ‘vergeten’. Hoe dat komt, is niet altijd duidelijk. Maar gelukkig krijgen ze tegenwoordig weer extra aandacht. Dat gebeurt ook tijdens deze lezing en kasexcursie, voorafgaand aan de kookworkshop.
Wat je van ver haalt …
Ook tropische groenten komen vandaag aan bod. Wat te denken van sopropo, kousenbandbonen, lauki en teroi? Of bitawiri, marsa, kaisoi, soisam en tayerblad? Pardon? Onze wenkbrauwen stijgen nog meer. Deze tropische groenten – wat je van ver haalt, is lekker – groeien óók in de kassen van De Groene Schuur, de locatie van deze leerzame excursie. Door middel van lezingen, excursies en kookworkshops biedt De Groene Schuur een beleving met als thema ‘Van zaad tot eten’. En deze drie elementen combineren we vandaag tot een interessante smaakbeleving en een vooral ontspannen samenzijn.
Passie voor koken
Daarna wordt het tijd om met elkaar te gaan koken. Afhankelijk van de gekozen datum zijn dat Spaanse tapas of Italiaanse gerechten. We merken dat zo’n kookworkshop een ongedwongen en vooral gezellige manier is om nieuwe recepten te leren kennen. En een keuken die in elk geval niet Hollands is. We steken er wat van op, en tijdens het bereiden van de verschillende gerechten leren we ook de andere deelnemers beter kennen. Mensen met dezelfde passie voor koken. Stel je eens voor: kunnen we de volgende dag thuis roepen: “Aan tafel, vandaag eten we tapas: Albondigas, Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus.” Deze nieuwe smaaksensatie levert vast en zeker reacties op.
Pit in de keuken
Overigens leren we tijdens de excursie ook dat er veel meer pepers bestaan dan de bekende rode en groene. Bijvoorbeeld de kapya peper, charleston peper, sivri peper, adjuma peper en dolmar peper. Een beetje (andere) pit in de keuken kan geen kwaad. Kortom: een leerzame en vooral gezellige dag voor wie ook eens een andere keuken wil leren kennen (die verder kijkt dan hutspot en boerenkool).
Zoete ontvangst
Als we arriveren bij de kookstudio worden we ontvangen met een kopje koffie of thee en een heerlijke plak honingkoek. Daarmee worden onze smaakpapillen al een beetje geactiveerd. Ook kunnen we kort kennismaken met de andere culinaire liefhebbers. We hebben er allemaal zin in, dat is meteen duidelijk.
Horen, zien en proeven
Dan wordt het tijd voor een interessant en leerzaam verhaal over vooral tropische en vergeten groenten. Ook diverse soorten pepers komen aan bod. Nooit geweten dat er naast rode en groene pepers zoveel andere soorten zijn! We zien al deze producten, houden ze in onze handen en proeven ze ook. “Ah, zo smaakt snijbiet.” Veel van de weetjes die we te horen krijgen, zullen we zeker onthouden. En met grote ogen kijken we naar groenten waarvan we nog nooit hebben gehoord. We lopen met elkaar de kassen in, waar al die groenten worden gekweekt. Ook hier is het weer proeven en ontdekken. De excursie duurt tot 15.30 uur, inclusief een pauze van zo’n 15 minuten waarin we wat kunnen drinken.
Tijd voor de echte smaaksensaties
Dan worden de taken verdeeld. Wie gaat snijden? Wie zet alvast het water op? Onder begeleiding van ervaren koks starten we met de kookworkshop en bereiden we gezamenlijk een viergangendiner. Alles vindt plaats in een ongedwongen, ontspannen sfeer. Ook weer onder het genot van een lekker drankje. De smaaksensaties komen daarna zeker aan de beurt als we met elkaar aan tafel gaan om onze eigen gerechten te proeven. Mmm, dat smaakt. Moeten we thuis ook eens proberen. En dat kan, want we krijgen alle recepten mee naar huis. Goed om te weten: tijdens de workshop op 12 april maken we Spaanse tapas.
Afscheid
Rond 19.00 uur is ‘de koek op’, oftewel: we zijn klaar met eten. Tijd om afscheid te nemen. Nog even rondsnuffelen in de streekwinkel? Neem alle tijd.
Minimaal 10 deelnemers, maximaal 24 deelnemers
Aanvang: 13.30 uur
Einde: 19.00 uur
De Groene Schuur bevindt zich aan de Lijkweg 9B te Groessen (nabij Arnhem). De eigenaren staan bij de ingang van de streekwinkel klaar voor ontvangst.
Openbaar vervoer
Ga per trein naar station Duiven. Pak vanaf daar een ov-fiets om naar De Groene Schuur te fietsen. De afstand per fiets is circa 2 km, zo’n 7 minuten fietsen.
Per auto/parkeren
De Groene Schuur bevindt zich aan de Lijkweg 9B te Groessen. Bij De Groene Schuur is het gratis parkeren.
Deze kookworkshop wordt georganiseerd door 60PlusEndus in samenwerking met de eigenaren van De Groene Schuur: Anja en Ferdinand Eeuwes. Ferdinand kreeg het tuindersvak met de paplepel ingegoten. In 1962 startten zijn ouders met een klein tuinbouwbedrijfje. In 1983 nam Ferdinand het bedrijf over en ontwikkelde het verder, samen met Anja. In de loop der jaren veranderde er veel. Tien jaar later werd de naam veranderd in De Groene Schuur en schakelden Anja en Ferdinand langzaam over van traditionele teelt naar het kweken van tropische groenten, Oudhollandse groenten, pepers en pompoenen. Nu is De Groene Schuur een 'belevingsbedrijf' waar iedereen kan meegenieten van de rust van het platteland. Hun motto? Alle gasten de belevenis 'Van zaad tot eten' bieden.
Let op! Tijdens de kookworkshop op 12 april maken we Spaanse Tapas.
Ben je vegetariër? Of heb je een voedselallergie? Geef dit door bij de aanmelding. Dan houden we er rekening mee.
Heb je een vraag, wil je meer informatie of persoonlijk contact? Je kunt ons altijd bellen of een e-mail sturen.
Of bekijk de veelgestelde vragen
Wil je het gratis 60plusEndus Magazine ontvangen? Als je je hier inschrijft, sturen we je het magazine vandaag nog per email toe. We zullen je tevens wekelijks op de hoogte houden van de leukste reizen, workshops en dagtrips.
Bezoekadres (op afspraak):
Desk at Sea
Hellingweg 9A – Den Haag
Correspondentieadres:
Desk at Sea
Hellingweg 9A – Den Haag
Tel. | : 070-2210187 |
: info@60plusendus.nl | |
KvK nr. | : 69361231 |
Reviews
Kookworkshop en -excursie De Groene Schuur
"Was een leuke middag, goede sfeer. Leuke mensen. Gezellig samen gegeten en gepraat. Rondleiding was informatief, ging allemaal wel iets te snel met uitleg. Recht voor de raap, de persoon die het uitlegde. Leuke kok, legde goed uit, gaf complimentjes. Leuke bediening. Voldoende eten en drinken. Al met al een geslaagde middag."M. Verheijen
21 april 2024
Kookworkshop en -excursie De Groene Schuur
"Gezellige middag gehad, leuke mensen goede sfeer. Rondleiding was informatief, veel uitleg over allerlei soorten groenten en fruit e.d. Leuke kok en bediening, aanrader om dit nog eens te doen, ook voor mensen met een voedselallergie/ intolerantie leuk om zo iets te organiseren."-
21 april 2024