De tijd stokt in Orvelte, volgens kenners het mooiste dorp van Nederland. Hier geen asfalt en straatlantaarns, maar prachtige, Saksische boerderijen en monumentale panden. Met sfeerbeelden als deze raken we al snel verliefd op het Drentse landschap. Tijdens vijf afwisselende fiets- en wandelroutes ontdekken we de rust en de ruimte, gezellige koffiestops, de imponerende heidevelden en het indrukwekkende verleden.
Ruim een eeuw geleden reisde Vincent van Gogh naar Drenthe. Hij kwam terecht in een zompig veengebied aan het einde van de wereld. Een omgeving waar tufstekers en boeren hun rug krom werkten voor een schraal bestaan. Voor Van Gogh was het echter een gebied met een ruige, ongerepte natuur, met prachtige schaapskooien, imponerende heidevelden, stoere herders, inventieve plaggenhutten en een goedlachse boerenbevolking. Vandaag ontbreken dan wel de landarbeiders en turfstekers, maar de stilte en de mystieke schoonheid van het landschap zijn nog zoals toen. Een beek kronkelt richting de horizon. In het water drijven plukken vers gemaaid gras voorbij. Links een roggeakker. En tussen het groen en geel van het koren schemert hier en daar het blauw van korenbloemen en het rood van klaprozen.
Herinneringen van het verleden
Drenthe staat voor prachtige natuur, eeuwenoude geschiedenis en afwisselende landschappen; een ideale omgeving voor het maken van mooie wandelingen en ontspannen fietstochten. De tochten voeren ons door indrukwekkende beekdalen, bossen, vennen, heidegebieden, zandverstuivingen en gezellige dorpjes waar we heerlijk kunnen rondstruinen. Moeiteloos vinden we overal herinneringen aan het verleden. Niet alleen aan die van Van Gogh, ook aan die van de stoere hunebedbouwers.
Indrukwekkend oudje
Uiteraard doen we het oudste monument van Nederland aan. Het hunebed van Borger is hét symbool van Drenthe. Het majestueuze grafmonument werd, evenals al die andere hunebedden hier, ruim vijfduizend jaar geleden gebouwd. Met behulp van boomstammen stapelden de bouwers de enorme keien op elkaar. Ga er maar aanstaan. In de nieuwe expositie van het Hunebedcentrum in Borger beleven we de tijd van de hunebedbouwers, het Trechterbekervolk.
Leuke weetjes
De uitvalsbasis voor de fiets- en wandeltochten is een gezellig hotel met grote buitenterrassen in Odoorn, midden op de Hondsrug. De routes beginnen allemaal voor de deur van het comfortabele hotel. De gidsen gaan dagelijks met ons mee en vertellen onderweg allerhande leuke en interessante weetjes. Nooit geweten dat Nederland 54 hunebedden telt en dat er 52 in Drenthe liggen. En dat de grootste steen, die van Borger, maar liefst 20 duizend kilo weegt.
Wandeling als tijdmachine
We arriveren tegen 11.00 uur bij het hotel. Bij aankomst worden we verwelkomd met koffie, thee en wat lekkers. Na de lunch beginnen we aan een mooie wandeling. Eigenlijk een tocht door de prehistorie. Tijdens deze gezellige wandeling maken we namelijk een tijdreis van 470.000 jaar. Rond Exloo en Odoorn struinen we door bossen, heidevelden en stuifzand, maar ook langs hunebedden en essen. Onderweg zien we indrukwekkende overblijfselen van de ijstijden en een tijdsbalk met veel informatie over de geschiedenis van het gebied rond de Hondsrug. De wandeling van circa 12 km is een mooie start van onze nadere kennismaking met mooi en mysterieus Drenthe.
Orvelteroute
Ook vandaag gaan we terug in de tijd. We fietsen via het Oranjekanaal bij Wezuperbrug naar het museumdorp Orvelte, ook wel het oerdorp van Drenthe genoemd. Smederij, klompmaker en zuivelfabriekje zijn nog regelmatig in gebruik. Hier vinden we nog het oude dorpscafé, elders neuzen we in het leuke snoepwinkeltje van toen. Het jachtige leven van alledag lijkt hier ver weg. Een ideale plek voor een kopje koffie. Na de lunch in het dorp Elp fietsen we via het Orvelteveld en het schapenpark naar galerie Harwi met een ruim opgezette beeldentuin. We sluiten de fietsroute af met een bezoek aan de uitkijktoren bij theehuis Poolshoogte. Voor een gezellig drankje en uiteraard voor een magnifiek uitzicht op de omgeving. We fietsen vandaag circa 50 km.
Indrukwekkend oertijdpark
Vandaag staat de Flintenroute (57 km) op het programma. De route voert ons naar Valte met z’n mooie Saksische boerderijen. In Exloo bevindt zich op de brink een schaapskooi met schaapskudde. Daar pauzeren we met koffie of thee. Daarna fietsen we naar Borger en bezoeken we het hunebedcentrum en het Oertijdpark met het grootste hunebed van Nederland. We maken een wandeling door 150.000 jaar geschiedenis van Drenthe en ervaren hoe onze voorouders in hun boerderijen leefden. Na de lunch in Borger fietsen we naar Gasselternijveen en maken we bij boerin Agnes kennis met het Drents Roomkaatje. Agnes maakt op ambachtelijke wijze een zachte roomadvocaat in vijf verschillende smaken. Ook hier worden we meegenomen in het boerenleven en de historie van de Drentse Hondsrug en de Veenkoloniën. Uiteraard wordt het bezoek afgesloten met een advocaatproeverij. Is er nog tijd over, dan bezoeken we op de terugweg kort de expositieboerderij Versteend Leven, waar een groot assortiment aan mineralen, sieraden en schelpen vanuit de hele wereld is samengebracht.
Van Gogh achterna
Opnieuw op de fiets. Deze dag heeft een kunstzinnig tintje. “Drenthe is zo mooi dat ik, indien ik hier niet voor altijd kan zijn, ‘t liever maar niet had gezien. Het is onbeschrijflijk schoon”. Dit schreef Vincent van Gogh aan zijn broer Theo toen hij in deze provincie verbleef, om precies te zijn in Nieuw-Amsterdam. Vandaag fietsen we de laatste fietsroute (58 km) van deze 5-daagse reis. Na Emmen - een leuke plek voor een koffiestop - fietsen we naar Nieuw-Amsterdam (Veenoord). Hier woonde en werkte Vincent van Gogh drie maanden. Hij maakte er verschillende beroemde schilderijen, zoals ‘Het kerkje van Zweeloo’, ‘De ophaalbrug van Nieuw-Amsterdam’ en ‘De trekschuit’. Uiteraard duiken we even het Van Gogh Huis binnen, de plek waar Vincent verbleef en die gelukkig voor de sloophamer bewaard bleef. Op weg naar het oude Benneveld passeren we het door Vincent geschilderde kerkje van Zweeloo. We sluiten de fietstocht af met een bezoek aan een typisch Drents esdorp: Oud Aalden. De klinkerweggetjes met oude boerderijen behoren tot de mooiste stukjes van Drenthe.
Imponerend Valtherbos
We sluiten deze 5-daagse reis af met een mooie wandeling door het Valtherbos en de omliggende heidevelden. We passeren het Eppiesbergje. Deze grootste grafheuvel van Drenthe dateert uit circa 2.500 jaar voor Christus. Het dorp Valthe is een mooie plek voor een koffiestop en toont ons enkele prachtige Saksische boerderijen en het treinstationnetje uit 1905. Verder ook de Valterschans, een vestingwerk dat rond 1620 werd opgericht voor de verdediging van Drenthe. De Valterdijk was de enige doorgang door het Bourtangemoeras. Tijdens de wandeling brengen we ook een bezoek aan het onderduikershol, een schuilplaats uit de Tweede Wereldoorlog waar een groep onderduikers zich vanaf 1942 tot het einde van de oorlog verborgen hield. Tijdens deze wandeling komen we ook diverse sporen in het landschap tegen die in de IJstijd zijn ontstaan. Na deze enerverende wandeling komt een einde aan deze 5-daagse fiets- en wandelreis in Drenthe. We wandelen vandaag circa 14 kilometer. Aan het einde van de wandeling nemen we afscheid van elkaar. Maar wel met één conclusie: Drenthe is té mooi om er niet nog eens naar terug te keren.
Minimaal 8 deelnemers, maximaal 15 deelnemers
We verblijven alle dagen in Drenthe Hotel De Oringer Marke in Odoorn (drie sterren), ten zuiden van het bekende Borger. Tegenover het hotel bevindt zich het bijgebouw De Oringer Stee. Alle comfortabele, rookvrije kamers bieden een eigen douche en/of bad, toilet, flatscreen tv, kluisje, telefoon en gratis wifi. Er is een lift naar alle hotelkamers in het hoofdgebouw. De kamers in het bijgebouw De Oringer Stee zijn niet per lift bereikbaar. In de ochtend staat er een uitgebreid ontbijtbuffet gereed.
Deze fietsreis is samengesteld door reisorganisatie Eye4Cycling in samenwerking met 60PlusEndus. Raymond Bouwer van Eye4Cycling laat je graag de natuur- en cultuurschatten zien tijdens de route. Regelmatig stopt hij op plekken waar je als deelnemer kunt genieten van een heerlijke lunch of een kopje koffie. En een technisch mankement aan de fiets lossen we meteen op.
De combinatie van reisdiensten die u wordt aangeboden, is een pakketreis in de zin van Richtlijn (EU) 2015/2302. Bijgevolg kunt u aanspraak maken op alle EU-rechten die voor pakketreizen gelden. 60plusEndus BV en Eye4Cycling zijn ten volle verantwoordelijk voor de goede uitvoering van de volledige pakketreis. 60plusEndus BV beschikt ook over de wettelijke verplichte bescherming om u terug te betalen en, indien het vervoer in de pakketreis is inbegrepen, te repatriëren ingeval zij insolvent wordt. Meer informatie over basisrechten krachtens Richtlijn (EU) 2015/2302 via deze link.
De wandelingen zijn 12 en 14 kilometer, maar behalve eventueel het aantal kilometers na, niet zwaar te noemen. Ook de fietstochten zijn niet zwaar (eventueel op de lengte na) en variëren tussen de 50 en 57 kilometer.
Heb je een vraag, wil je meer informatie of persoonlijk contact? Je kunt ons altijd bellen, mailen of chatten.
Of bekijk de veelgestelde vragen
Wil je het gratis 60plusEndus Magazine ontvangen? Als je je hier inschrijft, sturen we je het magazine vandaag nog per email toe. We zullen je tevens wekelijks op de hoogte houden van de leukste reizen, workshops en dagtrips.
Bezoekadres (op afspraak):
Desk at Sea
Hellingweg 9A – Den Haag
Correspondentieadres:
van Zuylen van Nijeveltstraat 154
2242 AW Wassenaar
Tel. | : 070-2210187 |
: info@60plusendus.nl | |
KvK nr. | : 69361231 |