De Betuwe kunnen we natuurlijk niet los zien van de romantische rivier de Linge, die ons keer op keer trakteert op fraaie landschappen en pittoreske dorpjes aan weerszijden van het water. De Linge is met haar 108 km een van de langste rivieren van ons land. Ooit was het een woeste rivier. Nu we hem traag door het landschap van de Betuwe zien meanderen, kunnen we dat ons haast niet voorstellen. Bootjes dobberen langs de oever, vissers turen geconcentreerd naar hun dobber en kanoërs peddelen rustig voort. Langs de dijk staan mooie huizen en erachter vinden we boomgaarden met appels, peren en kersen.
De Betuwe beleven doen we met al onze zintuigen. Samen met Betuwenaar André van de Vooren trekken we onze veters vast en lopen we een deel van de fameuze Lingeroute van zo’n 9 kilometer van Geldermalsen naar Beesd. Wandel mee over kronkelende dijken – de Appeldijk en de Notendijk bijvoorbeeld – langs boomgaarden en weilanden en uiteraard door de gemoedelijke dorpjes lang de oevers van de romantische Linge. Onderweg bezoeken we een fruitbedrijf, waar we even op adem kunnen komen. Hier nemen we de “pluktrein” voor een een kijkje in de keuken van de fruitindustrie. Landgoed ‘Heerlijkheid Mariënwaerdt’ – ook wel het “Openluchtmuseum”van de Betuwe genoemd – is het volgende hoogtepunt van deze eendaagse wandeltocht. We sluiten af met een mooie wandeling over dit eeuwenoude familielandgoed, dat in de 12e eeuw als abdij is gesticht. Kortom, een wandeltocht in het land van overvloed.
Royaal op het netvlies
Het is hier zo mooi, dat destijds prinses Wilhelmina al op de fiets, toen nog vélocipède, zelf een kijkje kwam nemen. En ze was zo verrukt dat ze het landschap later op een schilderij vastlegde. Na onze gezellige wandeling van vandaag, blijft dat landschap geruime tijd op ons netvlies hangen. Niet verwonderlijk, want de Betuwe en het Rivierenland behoren tot de mooiste gebieden van Nederland.
Het wordt nog lastig kiezen: Gaan we voor de roze en witte bloesem in het voorjaar, de knalrode kersen in de zomer of voor de geelgroene peren en de lappendeken van herfstkleuren in het najaar.
Op pad
We verzamelen op het NS-station in Geldermalsen en starten hier één van de mooiste wandelroutes die in Nederland gemaakt kan worden: De Lingeroute. Vanaf het station lopen we in ongeveer een half uur naar fruitbedrijf de Hoenderik. Op dit bedrijf, genoemd naar de traditionele mand waarin vroeger kersen werden geplukt, worden appels, peren, kersen, aardbeien, frambozen en pruimen geteeld. Ook worden hier diverse agro-toeristische activiteiten aangeboden en kan men er overnachten in de bijbehorende sfeervolle Bed & Breakfast.
Koffie en verse appeltaart
We komen aan op Fruitbedrijf de Hoenderik, waar eigenaar Marius paraat staat voor een hartelijk welkom en hier wacht ons een heerlijke kop koffie of thee met zelfgemaakte appeltaart. Aansluitend kunnen we deelnemen aan de rondleiding over het fruitbedrijf en door de boomgaard. Tijdens de tour vertelt de fruitteler alles over zijn vak en z’n producten. Na de rondleiding met de ‘pluktrein’ beginnen we aan het tweede traject van onze wandeling: Het Appeldijkje. We gaan op pad met een Betuws lunchpakket op zak!
Romantische rivier
Al vrij snel na het verlaten van de Hoenderik, komen we op het schilderachtige "Appeldijkje", dat langs de rivier de Linge slingert met aan weerszijden lange rijen appelbomen: Een werkelijk prachtig gezicht!. In het voorjaar (april) is het hier één grote bloesemzee en in de zomer (juli) komen we vooral stalletjes met kersvers fruit tegen. Ergens in april barsten de knoppen van de fruitbomen open. Het is echter moeilijk te zeggen wanneer dit precies plaatsvindt, omdat dit afhankelijk is van het weer. Maar als het gebeurt, is het Appeldijkje beslist één van de absolute hoogtepunten van de bloesempracht en krijgt deze streek ineens iets betoverends! Al lopend over dit dijkje kunnen we op ons gemak genieten van het prachtige landschap en de schitterende uitzichten over de romantische rivier de Linge!
Familielandgoed
Dan ineens wanen we ons in een compleet andere wereld: Die van Landgoed Mariënwaerdt. De geschiedenis van dit eeuwenoude familielandgoed van ruim 900 hectare gaat terug tot 1129, toen hier een Norbertijner abdij werd gesticht. Al sinds 1734 is in het handen van de familie Van Verschuer. Voor de echte natuurliefhebber is dit een waar paradijs: Uitgestrekte landerijen, akkers, waterpartijen, bossen en verstilde uiterwaarden. Daarnaast telt het landgoed momenteel 3 landhuizen en 17 boerderijen en voorts staan er niet minder dan 40 rijksmonumenten, waaronder verschillende hofsteden, hooibergen en vloedschuren. Delen van het landgoed zijn gebruikt als decor voor de Nederlandse dramaserie Dokter Tinus.
Welverdiende Betuwse lunch & landgoed 'Mariënwaerdt
Aangekomen bij de picknickplek op landgoed 'Heerlijkheid Mariënwaerdt' is het tijd voor onze welverdiende Betuwse lunch en inmiddels hebben we al een goede indruk gekregen van dit prachtige langgoed. M.n. de Notenlaan met z'n ruim 200 Walnotenbomen laat een onvergetelijke indruk achter. Na de lunch is er de mogelijkheid om nog een mooie wandeling te maken naar het centrale deel van het landgoed, onder meer naar het schilderachtige "Huis Mariënwaerdt', de plek waar eens de hoofdgebouwen van de voormalige abdij te vinden waren. Afhankelijk van de interesse, is dit een wandeling van tussen de 3 en 5 kilometer. Als je er niet voor kiest om op deze wandeling mee te gaan, kun je eventueel plaatsnemen op het prachtige terras bij de picknickplek of zelf een kortere wandeling in de omgeving maken. Bij slecht weer kan er ook binnen een drankje worden gedronken.
Proosten op een mooie dag
Na de wandeling op het landgoed eindigen we samen met een drankje en praten we gezellig na. Aansluitend begeven we ons op weg naar het treinstation van het dorpje Beesd, gelegen op korte loopafstand van het landgoed.
Afscheid nemen van elkaar
Op het station sluiten we deze prachtige wandeldag af en nemen we afscheid van elkaar.
Minimaal 8 deelnemers, maximaal 10 deelnemers
Aanvang: 09:30 uur
Einde: 16:30 uur
Gids en begeleider André wacht ons om 09.30 uur op voor restaurant Eten & Drinken, Genteldijk 34A in te Geldermalsen.
Per openbaar vervoer
NS-station Geldermalsen is vanuit elk station in Nederland per trein goed te bereiken. Restaurant Eten & Drinken ligt direct naast het station.
Per auto/parkeren
Kom je met de auto, parkeer dan aan de Deilseweg (Geldermalsen). Achter de groente- en fruitveiling van Fruitmasters op de Deilseweg vindt je een groot P&R-parkeerterrein met meer dan 250 parkeerplaatsen (dit is direct gelegen naast het treinstation van Geldermalsen). Hier kun je de auto gratis parkeren. Steek de voetgangersbrug op de grote parkeerplaats aan de Deilseweg over om bij restaurant "Eten en Drinken" te komen. Reis je per auto, neem dan ook je OV-chipkaart mee voor het traject per trein tussen Beesd en Geldermalsen.
Speciaal voor 60PlusEndus stelde Betuwnaar André van de Vooren deze boeiende wandeltocht samen. André is geboren en getogen in de Betuwe en is als geen ander in staat mensen de mooiste plekjes van de deze prachtige streek te laten zien. Hij werkt ook als docent, reisleider en stadsgids. Daarnaast begeleidt hij Europese stedentrips en avontuurlijke rondreizen over de hele wereld. Met zijn onderwijsachtergrond en niet aflatende interesse voor geschiedenis is hij een enthousiaste verhalenverteller en brengt hij landen, steden en streken werkelijk tot leven.
* Dit wandelweekend is voor actieve mensen die van de natuur houden en graag iets te weten komen over de lokale cultuur en gebruiken van een bepaalde streek.
* Een flexibele instelling, redelijke conditie, goede wandelkleding en wandelschoenen zijn een vereiste.
* De afstand tussen het Station in Geldermalsen en Station Beesd via landgoed Mariënwaerdt, bedraagt circa 9 km. over vlak terrein.
* De extra wandeling die we na de lunch - aan het einde van de dag op landgoed Mariënwaerdt - maken, is tussen de 3 en 5 km. en vrijblijvend (afhankelijk van de interesse).
Heb je een vraag, wil je meer informatie of persoonlijk contact? Je kunt ons altijd bellen, mailen of chatten.
Of bekijk de veelgestelde vragen
Wil je het gratis 60plusEndus Magazine ontvangen? Als je je hier inschrijft, sturen we je het magazine vandaag nog per email toe. We zullen je tevens wekelijks op de hoogte houden van de leukste reizen, workshops en dagtrips.
Bezoekadres (op afspraak):
Desk at Sea
Hellingweg 9A – Den Haag
Correspondentieadres:
van Zuylen van Nijeveltstraat 154
2242 AW Wassenaar
Tel. | : 070-2210187 |
: info@60plusendus.nl | |
KvK nr. | : 69361231 |