We laten ons graag leiden door Dyonisos, de Griekse god van de feesten. Want de Peloponnesos bezoeken betekent een feest van elf dagen lang ontdekken en genieten. We trekken de hoge bergen in en komen verstilde bergdorpen tegen, antieke tempelcomplexen, opmerkelijke gaaf bewaarde theaters en indrukwekkende kloven. Aan zee verkennen we gezellige havenstadjes, maken we een boottocht naar verborgen strandjes en ontdekken we sfeervolle terrasjes achter een enorme rots. Dyonisos, wijs ons de weg!
Om je maar niet te lang in spanning te houden, beginnen we met de mooiste Griek. Nafplion werd recent uitgeroepen tot een van de mooiste stadjes van Griekenland. En terecht! Het historische centrum toont met marmer geplaveide slenterstraatjes met fraaie Venetiaanse huizen, leuke snuffelwinkeltjes, chique boetieks en gezellige restaurants. De welvaart van weleer is hier in elke straat te zien. We beklimmen de heuvel naar het middeleeuwse fort Palamidi. Van daaruit hebben we een prachtig zicht op de stad en het robuuste fort Bourtzi op een klein eiland voor de haven. “Magnifiek!” Maar dat roepen we regelmatig tijdens deze reis over het grootste eiland van Griekenland: de Peloponnesos.
Fluisterend op het toneel
Keizer Nero begon al met het project, maar pas in 1893 werd het Kanaal van Korinthe voltooid. Vanaf die tijd is het schiereiland Peloponnesos eigenlijk een eiland. En wat voor één. Het was een van de eerste bestemmingen waar mensen heen trokken om de restanten van de oude Griekse beschaving te bewonderden. Neem het immense theater van Epidaurus, niet ver van Nafplion. Het theater was ooit gewijd aan de god van de geneeskunde. “Het antieke theater, met een magnifiek uitzicht op de groene bergen en de blauwwitte luchten, werd in de vierde eeuw voor Christus ontworpen en bood plaats aan zo’n 13 duizend toeschouwers”, vertelt onze gids. “De onderste 34 rijen dateren uit die eerste periode. De Romeinen voegen er later nog eens 21 rijen aan toe. Het theater werd nooit geplunderd en werd pas in de jaren zeventig van de vorige eeuw ontdekt. Vandaar dat het nog zo ongeschonden is.” Ook de akoestiek is fantastisch: fluister op het toneel iets en je hoort het zelfs tot op de bovenste rij.
Joelend publiek
Nog zo’n indrukwekkend goddelijk verleden vinden we in Olympia, een complex dat gewijd is aan oppergod Zeus. We wandelen er tussen de omgevallen pilaren, tempels, eregalerijen en alles wat Olympia ooit zo groot maakte. De uitbundige zon geeft de gewezen godenwereld blozende wangen. Hier ontstonden al rond 1500 voor Christus de Olympische Spelen. In het stadion aan de rand van het antieke tempelcomplex ploffen we neer op de wallen van gras. In gedachten horen we ruim 40 duizend joelende toeschouwers hun favoriete atleten toejuichen. Voor eventjes werden de onderlinge oorlogen vergeten en bestreden de beste jongemannen van al die verschillende Griekse volkeren elkaar in onder meer hardlopen, worstelen, boksen en paardrijden.
Mooiste riviergrot, indrukwekkende kloof
Tijdens deze rondreis vergeten we uiteraard ook niet de natuurlijke gaven te bezoeken die de Griekse goden hebben uitgestrooid. De indrukwekkende grotten van Diros bijvoorbeeld. Ze worden beschouwd als een van de meest indrukwekkende riviergrotten ter wereld. Al varende gaan we al die verlichte stalagmieten en -tieten bewonderen. Ook duiken we de indrukwekkende Vouraikos-kloof in. Tijdens een spectaculaire treinrit met een tandradbaan ontdekken we de imposante rotswanden en verborgen valleien in deze kloof. De spoorlijn loopt al slingerend langs de Vouraikos-rivier.
Verstild bergdorp
Dan weer verder over slingerwegen waar, net als vroeger, nog vaak muilezels en paarden de aangewezen transportmiddelen zijn. Onderweg stoppen we in een verstild bergdorp waar grijsaards het leven langzaam aan zich laten voorbijgaan. En waar ze in de schaduw van een eeuwenoude olijfboom bedaard van hun Griekse koffie nippen. Ook die sferen komen we tegen.
Eigentijdse koffie
Een wat meer eigentijdse koffie vinden we in Monemvasia, weer zo’n prachtig juweeltje! Door een aardbeving in 375 na Christus werd Monemvasia van het vasteland gescheiden. Tot de aanleg van de brug in de 6e eeuw bleef het een eiland. Het autovrije stadje, verscholen achter een enorm rotsblok, wordt ook het ‘Gibraltar van Griekenland’ genoemd. In de smalle slenterstraatjes, waar we enkel lopend kunnen komen, vinden we gezellige terrasjes. Tijd voor een café frappée. En het waanzinnige uitzicht op de Egeïsche Zee? Die krijgen we er gratis bij.
Op naar Kalavryta
We arriveren op de luchthaven van Athene. Daarna rijden we (circa 2,5 uur) naar het bergdorpje Kalavryta, waar we twee nachten verblijven. Bij een tijdige aankomsttijd maken wij onderweg ook nog een stop in het Korinthische Isthmus, waar we het kanaal van Korinthe kunnen zien. Daarna arriveren we in Kalavryta, een populaire winterbestemming op de Peloponnesos. Deze prachtige stad ligt aan de voet van de berg Chelmos. In deze mooie omgeving zien we stenen huizen, kleine pleinen, charmante steegjes, pittoreske cafés en tavernes waar platanen voor schaduwrijke terrassen zorgen, een ideale bestemming voor natuurliefhebbers.
Prachtige rit met tandradbaan
Eerst gaan we met de bus naar Mega Spileo, ooit het rijkste klooster van Griekenland. De naam (grote grot) ontstond, omdat het deels is gebouwd in een natuurlijke holte in de rotswand. Het klooster speelde een grote rol in de tijd van de Griekse revolutie. Na het bezoek nemen we de Odontotos (de tandradbaan) naar Diakofto. De Odontotos werd in 1896 in gebruik genomen en loopt over een 22 km lange route van Kalavryta naar Diakofto. De trein neemt ons mee op een tour door de Vouraikos-kloof. De route wordt beschouwd als een van de mooiste in Griekenland, een indrukwekkende rit. De bus pikt ons in Diakofto weer op voor de terugrit naar Kalavryta. Wij lunchen in Diakofto. We overnachten weer in Kalavryta.
Naar Olympia
Vandaag vertrekken we uit Kalavryta. Onderweg stoppen we buiten het authentieke dorpje Zachlorou, waar we kleine wandeling maken en een kopje koffie drinken en ergens lunchen. Wij verblijven voor één nacht in Olympia.
Olympia bezoeken
In de ochtend bezoeken we, met een Nederlandstalige gids, de oude stad Olympia, de bakermat van de Olympische Spelen. Na afloop van de rondleiding door dit indrukwekkende heiligdom rijden we via Dimitsana naar Kalamata. Dimitsana is een authentiek bergdorp dat als een soort amfitheater op de steile hellingen van de berg Mainalo is gebouwd. Hier kunnen we eventueel lunchen. Het dorpje heeft veel betekend in de tijd van de Griekse revolutie. We verblijven twee nachten in Kalamata.
Kalamata ontdekken
Vandaag is een makkelijke dag, iedereen doet wat ‘ie wil. We kunnen naar het strand gaan of Kalamata gaan verkennen. Het legendarische kasteel van Isabeau, waar jaarlijks het gerenommeerde International Dance Festival plaatsvindt, is de trekpleister van Kalamata. Het werd in de 13e eeuw door William Villehardouin als een amfitheater gebouwd, op de plek van de Farai-Acropolis en biedt een panoramisch uitzicht over de stad. De Venetianen en de Turken hebben op latere momenten toevoegingen en verbouwingen gedaan. Tegenwoordig is het een ideale openluchtlocatie voor theater-, muziek- en dansvoorstellingen.
Het prachtige Palia Poli (oude stad) aan de voet van het kasteel is zeker niet minder belangrijk, evenals het 4 km lange strand waar je lekker kunt relaxen. Ook zijn er veel musea en Byzantijnse kerkjes te bezoeken. Als we dat willen, is er een lijst beschikbaar met alle attracties om zo zelf te kunnen bepalen hoe we deze dag in Kalamata gaan invullen. Overnachting in Kalamata.
Grotten van Diros bezoeken
Vandaag staan de grotten van Diros op het programma, een van de meest indrukwekkende riviergrotten ter wereld. Er is een grotmeer dat wordt beschouwd als onderdeel van een ondergrondse rivier. De grotten liggen zo’n tien km ten zuiden van Aeropolis. Het complex bestaat uit drie grottenstelsels: de Vlусhada, de Katafygi en de Alеpotrypa. Alleen de Vlychada is open voor bezoekers. We wandelen er door smalle doorgangen en varen met een boot een stukje door tunnels. De grotten hebben prachtige stalactieten en stalagmieten, maar het meest interessante deel is de boottocht. De hele tour duurt 30 tot 40 minuten. Hierna rijden we naar Areopolis, waar we twee nachten verblijven.
Hoogtepunten van Mani
In de ochtend genieten we van de omgeving en de rust van het authentieke Aerolopis. Daarna rijden wij naar het kleine vissersdorp Gerolimenas. Daar staat de lunch gereed. Wie dat wil kan ook een duik nemen in de kristalheldere zee aan het kiezelstrandje. In de middag ontdekken we de hoogtepunten van de provincie Mani. Eerst maken wij een mooie excursie naar de vuurtoren bij Kaap Tainaro. De vuurtoren is in 1882 door de Fransen gebouwd en markeert de zuidelijkste punt van het vasteland van Griekenland. Vervolgens rijden we naar Porto Kayio, een kustplaatsje in het oosten van de provincie Mani. Tot slot bezoeken we het meest gefotografeerde dorpje van Mani, Vatheia, met zijn stenen huizen en torens lijkend op een bastion. Hierna rijden we weer terug naar Areopolis voor de overnachting.
Fraaie boottocht
We vertrekken vroeg uit Gerolimenas en rijden naar Githio, een havenstadje en aantrekkelijke kustplaats. In Githion aangekomen stappen we aan boord voor een dagvullende boottocht langs de mooie Lakonikos baai. Aan dek genieten we van de zon en de zee, en uiteraard van de fraaie uitzichten op de Griekse kust. Overigens is de boottocht onder voorbehoud. Is het slecht weer, dan wordt de dag anders ingevuld. We verblijven twee nachten in Githio.
Gibraltar van het Oosten
Vandaag maken we een dagtocht naar Monemvasia, een historische vestingstad op een klein eiland dat met een brug aan het vaste land is verbonden. Er kunnen geen auto’s in de oude stad komen. Daarom verlaten we de bus in de nieuwe stad en lopen we met elkaar naar het historische centrum. Deze plek staat ook bekend als het Gibraltar van het Oosten, vanwege de enorme rots in zee.
Roerig verleden
Mοnеmvаsiа heeft een roerige geschiedenis. Eerst gesticht door de Byzantijnen, later veroverd door de Fransen, de Venetianen, piraten en de Ottomanen. In 1821 werd de stad bevrijd en werd het onderdeel van het huidige Griekenland. Veel oude huizen zijn gerestaureerd en sommige omgebouwd tot hotel, souvenirwinkel, kunstgalerie, café of restaurant. In het verleden waren er meer dan veertig kerken. Sommige staan er nog steeds. De bovenstad wordt omringd door muren en bereiken we via een versterkt, zigzaggend pad. Naast de talloze muren en torens zijn er ook overblijfselen van kerken, Byzantijnse huizen, openbare gebouwen en stortbakken. De Byzantijnse kerk Agiа Sоphiа is nog steeds te zien. Aan het einde van de dag rijden we weer terug naar Githio.
Eeuwenoude stad met grandeur
Vandaag verlaten wij Githio en rijden wij naar de oude, ommuurde stad Mystrás, dat ook ‘het wonder van Morias’ wordt genoemd. Morias was de naam van de Peloponnesos in de Byzantijnse tijd. In die tijd werd Mystrás beschouwd als het tweede Constantinopel. In 1249 verrees er een vesting op een 634 meter hoge uitloper van de Taigetos. Met dank aan de Franse kruisridder Willem II van Villehardouin. Bewoners van Sparta rekenden op bescherming van de burchtheer en vestigden zich aan de voet van de vesting. Op die manier ontstond een tweede stad. Maar tien jaar later namen de Byzantijnen de kruisridder gevangen en als losgeld moest hij zijn bezittingen in Morias afstaan aan de Byzantijnse keizer. Zo kwam Mystrás onder Byzantijns bestuur, waarna de stad zich snel uitbreidde tot wel 42.000 inwoners.
Paleizen, kloosters en kerken
De stad onderging ook een ontwikkeling op religieus gebied. Dat is te zien aan de vele religieuze gebouwen. De paleizen waren de tweede huizen van de Byzantijnse keizers. In 1460 werd de stad overgegeven aan de Ottomaanse keizer Mehmed II. De Venetianen bezetten het kort, van 1687 tot 1715. De stad werd bevrijd in 1821, maar werd snel onbewoond. Zodra we de nu verlaten stad binnenkomen, lopen we terug de oudheid in. We nemen de tijd om de paleizen, kloosters en oude kerkjes met de fresco’s te bekijken. Eenmaal op de top van de heuvel, de Acrоpolis, genieten we van het spectaculaire uitzicht. In de late middag brengt de bus ons naar Nafplion waar we twee nachten verblijven.
Van amfitheater naar wijnproeverij
Vandaag is het de laatste dag van onze ronde over de Peloponnesos. We duiken dan ook voor het laatst de Griekse geschiedenis in. Eerst maken wij kennis met het sfeervolle havenstadje Nafplion, uitgeroepen tot het mooiste stadje van Griekenland. Vervolgens bezoeken wij het amfitheater van Epidaurus, het beste bewaarde en mooiste theater uit de Griekse oudheid. Dan volgt nog Mycene, ooit het belangrijkste politieke en culturele centrum van de naar Mycene genoemde Myceense beschaving. We zien er onder meer de beroemde Leeuwenpoort, het paleis en de koningstomben. We sluiten de tour af met een bezoek aan een wijnmakerij en een rondleiding door de wijngaard, met aansluitend een lunch en een wijnproeverij. Terug in Nafplion dineren we ’s avonds samen om onze laatste avond te vieren en de reis gezamenlijk sfeervol af te sluiten.
Afscheid nemen
Vandaag vliegen we terug naar Nederland. De transfer van Nafplion naar Athene duurt circa twee uur. Daar nemen we afscheid van het mooie Griekenland en van elkaar, maar we nemen bijzondere herinneringen mee naar huis. En wellicht komt het een keer tot een gezellige reünie.
reisNieuwe data volgen z.s.m.
Minimaal 16 deelnemers, maximaal 20 deelnemers
Op het moment dat je bij ons de reis hebt geboekt, adviseren wij je over de te boeken vluchten. Er is een vlucht van Transavia vanuit Amsterdam naar Athene. De prijs van het retourticket is variabel, maar op het moment van publicatie van deze reis tussen de €160- en €200,- voor een retourticket (exclusief ruimbagage).
Heenvlucht 5 juni
Amsterdam (Schiphol) – Athene 06:55 - 11:10 (op het moment van publiceren circa €85,-)
Terugvlucht 16 juni
Athene – Amsterdam (Schiphol) 20:40 - 23:15 (op het moment van publiceren circa €75,-)
Indien je deze vlucht boekt, kun je ook gebruik maken van de transfers. Als je andere tijden wilt vliegen, is dit uiteraard mogelijk, maar dan zijn de transfers van en naar het vliegveld voor eigen rekening. Andere vluchtmogelijkheden zijn o.a.
met Aegean Airlines vanaf Schiphol (andere tijden) en met Transavia vanaf Eindhoven (andere tijden).
Wij verblijven in zes kleinschalige en centraal gelegen hotels (3*/4*). De hotels gelegen meestal in het centrum en op loopafstand van de lokale bezienswaardigheden en restaurantjes. Het zijn een mix van boutique hotels, hotels met een moderne uitstraling en familiehotels. Centrale ligging, moderne faciliteiten, comfort, warme sfeer en gezelligheid waren onze parameters in het kiezen van deze accommodaties.
Kalavryta, hotel Filoxenia of vergelijkbaar. Olympia, hotel Olympic Village of vergelijkbaar. Kalamata, hotel Ostria of vergelijkbaar. Areopolis, hotel Areos Polis of vergelijkbaar. Githio, hotel Pantheon of vergelijkbaar. Nafplion, hotel Rex of vergelijkbaar.
Exclusief voor 60PlusEndus stelde reisorganisatie Oleander Travel deze mooie rondreis samen. Niki Verkaik, de eigenaresse van Oleander Travel, gaat deze reis mee als begeleider. De rondreis is veelzijdig en brengt je langs de hoogtepunten van de Peloponnesos. De tour combineert natuur, zee, cultuur en geschiedenis. Elke dag brengt weer bijzondere plekjes; van kleine, authentieke dorpjes en indrukwekkende natuur tot Griekse antiquiteiten en een schilderachtige kustlijn.
De combinatie van reisdiensten die u wordt aangeboden, is een pakketreis in de zin van Richtlijn (EU) 2015/2302. Bijgevolg kunt u aanspraak maken op alle EU-rechten die voor pakketreizen gelden. 60plusEndus BV en Oleander Travel zijn ten volle verantwoordelijk voor de goede uitvoering van de volledige pakketreis. 60plusEndus BV beschikt ook over de wettelijke verplichte bescherming om u terug te betalen en, indien het vervoer in de pakketreis is inbegrepen, te repatriëren ingeval zij insolvent wordt. Meer informatie over basisrechten krachtens Richtlijn (EU) 2015/2302 via deze link
Deze reis is geschikt voor mensen die van cultuur, geschiedenis, natuur en een beetje avontuur houden. Peloponnesos heeft een veelzijdig natuur met een mooie en indrukwekkende kustlijn, maar ook een bergachtig binnenland. Met onze minibus rijden wij langs bergachtige weggetjes. De reiziger moet in goede gezondheid verkeren met een goede conditie en goed ter been zijn. Wij maken geen lange wandeltochten, maar sommige locaties moeten lopend ervaren worden (hoogteverschillen, dus klimmen/dalen). Deelnemers moeten tevens een flexibele instelling hebben in het geval van onverwachte veranderingen in het programma. In de loop van de reis hebben wij een paar vrije dagdelen en kunnen wij ter plekke beslissen wat te doen, individueel of in kleine groepjes.
Nieuwe data volgen z.s.m.
Ma – Vr van 09.00 – 17.00 uur
Heb je een vraag, wil je meer informatie of persoonlijk contact? Je kunt ons altijd bellen of een e-mail sturen.
Of bekijk de veelgestelde vragen
Wil je het gratis 60plusEndus Magazine ontvangen? Als je je hier inschrijft, sturen we je het magazine vandaag nog per email toe. We zullen je tevens wekelijks op de hoogte houden van de leukste reizen, workshops en dagtrips.
Bezoekadres (op afspraak):
Desk at Sea
Hellingweg 9A – Den Haag
Correspondentieadres:
Desk at Sea
Hellingweg 9A – Den Haag
Tel. | : 070-2210187 |
: info@60plusendus.nl | |
KvK nr. | : 69361231 |