Vanuit alle hoeken van Europa stroomden eeuwenlang gelovigen toe op het graf van Petrus, nu het middelpunt van de enorme Sint Pietersbasiliek in het Vaticaan. Vandaag de dag maken we deze reis vooral om te genieten van het prachtige landschap van Lazio en de middeleeuwse stadjes. En aan het einde van de wandeldag wacht weer die sublieme Italiaanse keuken. Een met een lekker wijntje erbij kunnen we de volgende dag weer een nieuwe etappe aan. Op naar Rome!
Modieuze macho’s, elegante vrouwen en vrijmoedige marktlui. Rome bruist als geen ander. Hier voel je Italië in hart en nieren. En tussen al die temperamentvolle Romeinen neem je er ook nog rennende paters en telefonerende nonnen waar. En… je vindt er tal van plekjes om even tot rust te komen. Staand in een bar, nippend aan een espresso, of op een zonnig terras, genietend van een schuimende cappuccino. De eeuwige stad is het eindpunt van de pelgrimsroute Via Francigena, een van de oudste pelgrimswegen in Europa.
In de voetsporen van Sigerico
De naam Via Francigena betekent ‘de weg van de Franken’. Historici en de Association International Via Francigena laten deze Via Francigena beginnen in het Engelse Canterbury. In het jaar 999 startte namelijk vanuit daar Sigerico, de aartsbisschop van Canterbury, zijn voetreis naar Rome: 1.600 kilometer lang. In zijn dagboek beschreef hij tot in detail de 79 etappes die hij aflegde, in 79 dagen door Engeland, Frankrijk, Zwitserland en uiteindelijk Italië. Hij liep dus zo’n 20 kilometer per dag. En dat is wat wij ook gaan doen deze reis, alleen niet vanaf Canterbury, maar vanaf het Italiaanse en middeleeuwse Viterbo in de prachtige streek Lazio.
Naar het graf van Petrus
Romeinen met poen – vooral keizers en kardinalen – trokken destijds in de warme zomer het zinderende Rome uit. Of liever nog, ze lieten vooraf een imposant optrekje bouwen in de koele heuvels van Lazio, de prachtige landstreek rond de hoofdstad. Al sinds de oudheid vormt het mooie Lazio het toevluchtsoord voor de rijke keizers en kardinalen. Hier kwamen ze tot rust en hier konden ze bijkomen van de drukte van de stad. Een schril contrast met de pelgrims die te voet duizenden kilometers aflegden om het graf van de apostels Petrus en Paulus te bezoeken. Boven het graf van Petrus ontstond later de Sint Pietersbasiliek in het Vaticaan.
Verliefd op Italië
In de sfeer van de ‘oude’ pelgrims maken we de voetreis naar Rome. Maar net als die rijke kardinalen genieten we onderweg van het prachtige Italiaanse landschap. Van het ommuurde Viterbo en het stokoude Vetralla. We klimmen gestaag omhoog over schaduwrijke bospaden en door hazelnootplantages tot we het middeleeuwse dorpje Capranica bereiken. Dan daalt de Via Francigena af tussen de olijfbomen naar Sutri, bekend om z’n Romaanse kathedraal met Romeinse mozaïekvloer. Zo wisselen groene weiden, glooiende heuvels, ranke cipressen, eeuwenoude dorpjes en middeleeuwse stadjes elkaar af. Als we niet oppassen, worden we acuut verliefd op Italië. Ach, geen punt toch? Het fraaie Lazio, de historische route, het voortreffelijke Italiaanse eten, de gastvrijheid van de mensen en de altijd zonovergoten wegen maken het een belissimo omgeving voor een succesvolle wandelreis.
Middeleeuwse start
Op het vliegveld van Rome staat een transfer ons al op te wachten. Met elkaar rijden we naar ons hotel in het historische centrum van Viterbo, zo’n 100 km ten noorden van Rome. Het verblijf is er op basis van logies en ontbijt. In de middag kunnen we alvast de karakteristieke Italiaanse sfeer proeven in de door een eeuwenoude stadsmuur omgeven middeleeuwse stad. De smalle straatjes, pleinen, fonteinen en monumenten ademen nog de authentieke sfeer van honderden jaren geleden. Ontdek bijvoorbeeld de volksbuurt San Pellegrino met z’n vele winkeltjes en ambachten. Piazza del Plebiscito is het 13e-eeuwse marktplein met statige paleizen als het Palazzo del Podestà en het Palazzo della Prefettura. Op de hoek met de Corso Italia zien we de hoge Torre dell’ Orologio uit de 15e eeuw. Deze eerste kennismaking belooft al heel wat.
Glooiend landschap met olijfgaarden
Vandaag begint onze pelgrimsroute die grotendeels over onverharde paden voert. Maar dat versterkt de pelgrimsbeleving des te meer. Wanneer we het schitterende Viterbo achter ons laten, duikt onze route een in tufsteen uitgehakte holle weg in. Na enige tijd gaat deze over in een landelijk weggetje dat we door het glooiende landschap met olijfgaarden volgen. Na circa 22 km en zes uur wandelen komen we aan in het middeleeuwse Vetralla. Strategisch gelegen langs de Via Francigena kende deze stad in de 11e eeuw een periode van grote bloei. En dat is nog steeds zichtbaar. We overnachten in Vetralla.
Mooie en slagvaardige verhalen
Opnieuw een volle mooi wandeldag. We lopen vandaag 22 km: circa zeven uur. Onze route begint meteen te klimmen over een netwerk van schaduwrijke bospaden. We passeren de restanten van de Torro di Vico Matrino. Langzaam dalend wandelen we daarna tussen de hazelnootplantages naar het kleine, middeleeuwse Capranica met z’n historische centrum. Als stenen konden praten, dan zou het Castello degli Anguillara ons heel wat mooie en wellicht ook dappere verhalen kunnen vertellen. Als we wat later een landelijke weg naar Sutri vervolgen, spelen die heroïsche verhalen nog door in ons hoofd. Totdat we op grote afstand al de romaanse kathedraal van Sutri in het landschap zien. In die stad overnachten we.
Eeuwenoude trapstraatjes
Vandaag trekken we de veters wat minder hard aan. We hebben alle gelegenheid om Sutri te verkennen. De huizen van deze eeuwenoude stad liggen geplakt tegen de berghelling. Op het hoogste punt steekt de toren van de kathedraal Santa Maria Assunta boven alles uit. Langzaam beklimmen we de trappen in de smalle schilderachtige straatjes, totdat we uitkomen op een intieme Piazza. Ah, tijd voor een stretto, een kleine, maar sterke koffie. Doen de Italianen ook. Daarna kunnen we de nieuwe trapstraatjes weer aan. Sutri is een van de oudste steden van Italië. De stad dateert uit het bronzen tijdperk. Vanwege z’n strategische ligging voerden Etrusken en Romeinen er lang strijd om. Uiteindelijk weet de Romeinse veldheer Marcus Furius Camillus de stad definitief Romeins te maken. We verblijven in een sfeervol streekhotel op basis van logies en ontbijt.
Ontspannen boerenweggetjes
We wandelen vandaag 25 km (circa zeven uur). Onze route begint in het akkerlandschap van Lazio, en voert over een netwerk van ontspannen boerenweggetjes en rustige landelijke wegen, langs olijfbomen en wijnranken. Naarmate we Campagnano di Roma naderen, neemt de bebouwing toe, een teken dat de eeuwige stad nu niet ver meer kan zijn. Het mooie renaissancestadje Campagnano di Roma, met zijn schitterende Piazze en barokke Palazzi, is het eindpunt van deze etappe. We overnachten in Campagnano di Roma.
Door bossen en velden
Opnieuw op weg. De Via Francigena voert ons via landelijke wegen en rustige paden door het akkerlandschap in de richting van het Parco di Veii. Hier kunnen we de vele Etruskische en Romeinse monumenten bekijken. Vervolgens wandelen we afwisselend door bossen en velden naar het schilderachtige Isola Franese waar we ook overnachten. De tocht vandaag duurt circa 6,5 uur (24 km).
Basiliek in zicht
Het eindpunt is in zicht. De laatste wandeldag (16 km: circa 4 uur) voert ons langs de Via Trionfale door de buitenwijken van Rome naar het Vaticaan. Dit is de route die de pelgrims en de zegevierende legioenen aflegden bij hun intocht in de eeuwige stad. Op de Monte Mario krijgen we voor het eerst zicht op de koepel van de Sint-Pietersbasiliek, de grootste koepel ter wereld. Rome met zijn talloze monumenten, die de eeuwen overspannen, is dan ook de perfecte afsluiter voor deze unieke wandelreis. We overnachten uiteraard in Rome.
Afscheid van Rome
Na het ontbijt eindigt ons arrangement. Maar niet voordat we nog meer van de eeuwige stad hebben ontdekt. Tot in de vroege middag hebben we nog de tijd om (een deel van) Rome uit te kammen. In de loop van de namiddag is er een transfer naar de luchthaven voor onze terugvlucht naar Amsterdam.
Minimaal 8 deelnemers, maximaal 14 deelnemers
We proberen deze reis de ultieme beleving te creëren die ook de pelgrims ervoeren die deze voetreis door de eeuwen heen maakten. Bij de overnachtingen tref je dus niet overal een minibar aan naast het bed of een jacuzzi in de badkamer. We overnachten in pensions en hotels met een bescheiden aantal sterren (één of twee). Daarentegen voldoen alle kamers aan het comfort van vandaag en hebben ze alle een eigen badkamer. Het ontbijt is echt Italiaans met vaak veel zoetigheid. Ook hebben diverse hotels een gezellig zitje. In de grotere steden, zoals bijvoorbeeld Viterbo of Rome, ligt de accommodatie in of nabij het historische centrum.
Bekijk alvast de hotels (onder voorbehoud): Hotel Tuscia in Viterbo, Hotel Da Benedetta in Vetralla, Hotel Sutrium in Sutri, Hotel Benigni in Campagnano, Hotel Cassia in Isola Farnese en Hotel Central of Hotel Floridia Raeli in Rome.
Op het moment dat je bij ons de reservering maakt voor de reis, helpen/adviseren wij je met het boeken van je vliegticket. Wij stellen je dan de volgende vluchten voor:
Heenvlucht
14 juni, vlucht met KLM van Amsterdam naar Rome Fiumicino. AMS – FCO: 14.25 – 16.35 vanaf €129,- www.klm.com
Terugvlucht
20 juni, vlucht met KLM van Rome Fiumicino naar Amsterdam. FCO – AMS: 17.25 – 20.00 vanaf €35,- www.klm.com
Indien je deze vluchten boekt, kun je ook gebruik maken van beide transfers.
Deze reis is exclusief samengesteld voor 60plusEndus door reisorganisator Pelgrimroutes.nl. Pelgrimroutes.nl is de specialist voor pelgrimstochten en lange afstandswandelingen over historische paden, zoals de Sint Jacobsroutes, de verschillende wegen naar Rome, maar ook de National Trails in Engeland en Schotland, zoals het Hadrians Wall Path of the Cotswoldstrail. In samenwerking met 60PlusEndus is deze pelgrimsreis speciaal voor wandelliefhebbers samengesteld.
De combinatie van reisdiensten die u wordt aangeboden, is een pakketreis in de zin van Richtlijn (EU) 2015/2302. Bijgevolg kunt u aanspraak maken op alle EU-rechten die voor pakketreizen gelden. 60plusEndus BV en Pelgrimsroutes.nl zijn ten volle verantwoordelijk voor de goede uitvoering van de volledige pakketreis. 60plusEndus BV beschikt ook over de wettelijke verplichte bescherming om u terug te betalen en, indien het vervoer in de pakketreis is inbegrepen, te repatriëren ingeval zij insolvent wordt. Meer informatie over basisrechten krachtens Richtlijn (EU) 2015/2302 via deze link.
Tijdens de wandeltochten hoef je enkel een dagrugtasje bij je te dragen. Je overige bagage wordt met een busje naar de volgende accommodatie gebracht.
Heb je een vraag, wil je meer informatie of persoonlijk contact? Je kunt ons altijd bellen, mailen of chatten.
Of bekijk de veelgestelde vragen
Wil je het gratis 60plusEndus Magazine ontvangen? Als je je hier inschrijft, sturen we je het magazine vandaag nog per email toe. We zullen je tevens wekelijks op de hoogte houden van de leukste reizen, workshops en dagtrips.
Bezoekadres (op afspraak):
Desk at Sea
Hellingweg 9A – Den Haag
Correspondentieadres:
van Zuylen van Nijeveltstraat 154
2242 AW Wassenaar
Tel. | : 070-2210187 |
: info@60plusendus.nl | |
KvK nr. | : 69361231 |