Dat wordt genieten. Het Rosandepad rond Oosterbeek wordt een van de meest afwisselende klompenpaden genoemd. Wandelend ervaren we de rust, de kleinschaligheid en de combinatie van cultuur en natuur. Samen met wandelauteur Wim Huijser ontdekken we het mooie buitengebied van Oosterbeek. Met elkaar beleven we de pracht van de route door het bos- en uiterwaardenlandschap aan de Veluwezoom met bijzondere dieren en planten, beken, doorkijkjes, monumenten en historische landgoederen.
Enkele jaren geleden begonnen de provincies Gelderland en Utrecht met het aanleggen van klompenpaden. Beter gezegd: Landschap Erfgoed Utrecht en Stichting Landschapsbeheer Gelderland begonnen met de aanleg. Door oude paden te herstellen en weer zichtbaar te maken, ‘restaureren’ ze een deel van de identiteit van het landschap. En daarbij vormen cultuurhistorie en natuur voor wandelaars vaak een interessante combinatie. Naast bloemen, planten, vogels en vissen kom je zo nu en dan ook een opmerkelijk dorp tegen. Of een historische buitenplaats, om maar iets te noemen. Vaak voeren de routes over een historisch tracé en over onverharde paden naar boerenland en landgoederen.
Zeldzame planten en dieren
Samen met publicist en wandelschrijver Wim Huijser, die onder meer drie boeken over klompenpaden schreef, maken we een rondwandeling van zo’n 12 km door het glooiende landschap rondom Oosterbeek. Onderweg vertelt hij over de oude en jongste geschiedenis van de omgeving. Vooral de verscheidenheid van de natuur valt ons op. Dat maakt deze route ook zo mooi.
Dat begint al met de slinger door de heuvelachtige en met beken doorkruiste landgoederen De Oorsprong en De Hemelse Berg. Al wandelend ontdekken we het afwisselende landschap rond Oosterbeek en kijken met de ogen van de schilders van de Oosterbeekse school naar beboste hellingen en snelstromende beken. Het landschap dat we passeren varieert van bosrijke landgoederen met oude beukenlanen tot de bloemrijke uiterwaarden van de Rosandepolder. Na het kruisen van de Utrechtseweg loopt het pad geleidelijk omhoog, de zandige stuwwal op. Door Landgoed Mariëndaal voert de route door het bos naar de Airborne begraafplaats, waar circa 1.800 gesneuvelde soldaten van operatie Market Garden liggen begraven.
NB het pad kent hier en daar stevige klimmetjes. Bij elkaar zijn dat aardig wat hoogtemeters. Het is dus wel een wandeling voor geoefende wandelaars. Goed schoeisel is daarbij vereist.
Vol verwachting klopt…
Startpunt is Museumcafé ‘Het Rode Hert’ in het Oosterbeekse Airborne Museum (circa 1 km van NS Station Oosterbeek). We ontmoeten elkaar met koffie of thee. Als tijdens de gezellige kennismaken, verheugen we ons op de wandeling, want de omgeving van Oosterbeek is wat natuur betreft vooral waardevol door de aanwezigheid van landgoederen, sprengen met schoon bronwater en een gevarieerd bos. Oosterbeek herinnert ook aan de operatie Market Garden in september 1944, toen geallieerden probeerden voet over de Nederrijn te zetten. Op verschillende plaatsen onderweg passeren we monumenten en gedenktekens die daaraan herinneren.
Het gaat beginnen
Na de welkomstkoffie/-thee wandelen we eerst richting de Airborne begraafplaats ten noorden van Oosterbeek. Via het glooiende landschap van Boschveld komen we uit aan de noordkant van landgoed Mariëndaal, waar we afdalen naar de vermaarde ‘groene bedstee’, een berceau van beuken.
Goed gesprek
We lunchen in, of buiten op het terras van, de theeschenkerij van Hoeve Klein Mariëndaal (Diependalseweg 4, 6813 GE Arnhem) met vegetarische soep en brood. Hoeve Klein Mariëndaal ligt op landgoed Mariëndaal aan de rand van Arnhem. Hier helpen kinderen, jongeren, volwassenen en senioren mee in de tuinderij, dierverzorging, bloementuin, theeschenkerij en groenonderhoud in de wijk. Heerlijk om even bij te komen. De opgedane indrukken vormen een mooi onderwerp van gesprek.
Na de lunch vervolgen we het pad door Mariëndaal richting de uiterwaarden en de Rosandepolder. Langs de Oude Kerk van Oosterbeek wandelen we vervolgens door de landgoederen De Hemelse Berg en De Oorsprong terug naar het Airborne Museum.
Afscheid
Als we terug zijn bij Museumcafé ‘Het Rode Hert’ hebben we wel een afsluitend drankje verdiend. Daarna wordt het tijd om afscheid van elkaar te nemen. Maar wel van nieuwe wandelvrienden. Misschien leuk om nog eens een wandelafspraakje te maken.
Minimaal 10 deelnemers, maximaal 15 deelnemers
Aanvang: 10:30 uur
Einde: 16:00 uur
Het startpunt is Museumcafé ‘Het Rode Hert’ in het Oosterbeekse Airborne Museum. Adres: Utrechtseweg 232, 6862 AZ Oosterbeek
Per openbaar vervoer
Vanaf NS Station Oosterbeek is het ca. 1 km wandelen naar het Airborne Museum.
Of neem vanaf Arnhem Centraal Station bus 352 richting Wageningen en stap uit bij de halte ‘Airborne Museum’. De rit duurt hooguit 15 minuten.
Per auto/parkeren
Vlak naast het Airborne Museum is een gratis parkeerplaats. De ingang hiervan ligt naast restaurant ‘Klein Hartenstein’ aan de Utrechtseweg 226. Vanaf hier is het nog geen minuut lopen naar het museum.
Speciaal voor 60PlusEndus stelde Wim Huijser (1960) deze bijzondere wandeling samen. Huijser is schrijver/publicist op het snijvlak van geschiedenis, literatuur en landschap. Als auteur en/of (mede)samensteller bracht hij ruim tachtig titels op zijn naam. Daarnaast is hij redacteur en medewerker van verschillende tijdschriften. Zijn boeken Voetsporen (2014), Het ruisen van de populieren (2015) en Wandelboekje van natuurvrienden (2016) werden genomineerd voor de Jan Wolkersprijs. Over wandelen schreef hij samen met Marinus van den Berg Levenspaden (2016) en samen met routemaker Rob Wolfs een zestal wandelgidsen, waaronder Wandelen in de geest van Jac. P. Thijsse (2017) en De mooiste kasteelwandelingen in Gelderland (2021). Ook stelde hij een drietal boeken samen over de klompenpaden in Gelderland en Utrecht. De laatste jaren schrijft hij ook fictie, onder andere Aan de wandel (2022) Op Pieterpad (2023) en Het Genootschap (2023). Recent verscheen Het geluk van wandelen.
Let op: het pad kent hier en daar stevige klimmetjes. Bij elkaar zijn dat aardig wat hoogtemeters. Het is dus wel een wandeling voor geoefende wandelaars. Goed schoeisel is daarbij vereist.
De totale afstand van deze wandeling bedraagt circa 12 km.
Heb je een vraag, wil je meer informatie of persoonlijk contact? Je kunt ons altijd bellen of een e-mail sturen.
Of bekijk de veelgestelde vragen
Wil je het gratis 60plusEndus Magazine ontvangen? Als je je hier inschrijft, sturen we je het magazine vandaag nog per email toe. We zullen je tevens wekelijks op de hoogte houden van de leukste reizen, workshops en dagtrips.
Bezoekadres (op afspraak):
Desk at Sea
Hellingweg 9A – Den Haag
Correspondentieadres:
Desk at Sea
Hellingweg 9A – Den Haag
Tel. | : 070-2210187 |
: info@60plusendus.nl | |
KvK nr. | : 69361231 |
Reviews
Rosandepad: Schilderachtig mooi wandelen
"Het was een prachtige wandeling met een gezellige groep mensen, omlijst met interessante informatie over het gebied door de wandelgids. De ontvangst en lunch was goed verzorgd. Kortom een mooie dag om op terug te kijken."G. Leeffers
22 juni 2024
Rosandepad: Schilderachtig mooi wandelen
"Het was een hele geslaagde dag! Door een mooi heuvelachtig gebied en een historisch interessant gebied gewandeld waar de gids heel goed over wist te vertellen. Een aanrader!"M. Vergeer
3 juni 2024