De zeven mooiste en hoogste bergen van Nederland overwinnen. Maar ook genieten van de landschappen daartussen, met rode klaprozen, gele dovennetel, leeuwenbek en vlierbes. En uiteraard de meest golvende heuvels die je je maar kunt voorstellen, en waarachter zich telkens weer een nieuw landschap openbaart. Deze comfortabele versie van de uitdagende Dutch Mountain Trail belooft je The Magnificent Seven van ons land, maar eigenlijk veel meer hoogtepunten dan die zeven bergen alleen.
Climb every mountain, search high and low. Follow every highway, every path you know… Je hoeft niet in het Oostenrijkse Alpenland te zijn om het echte berggevoel te ervaren. Dat is het idee achter de Dutch Mountain Trail, de meest pittige hike van Nederland. Voor echte wandelfanaten is een trail uitgezet van ruim 100 kilometer. De lengte is op zich niet zo opzienbarend. Immers, het Pieterpad is vele malen langer. Maar het zijn juist de hoogteverschillen (bijna 2.000 hoogtemeters) die deze trail een serieuze uitdaging maakt voor ervaren wandelaars. En dat in een mooi stuk Nederland. Met zulke heuvels dat de koeien schuin er staan te grazen, met snelstromende beken, met kilometers aan onverharde wegen en slingerpaden en met metershoge rotswanden. En dan doe je ook nog The Magnificent Seven van onze Nederlandse bergen aan: de Wilhelminaberg (225 meter), de Schneeberg (257 meter), de Kattenroth (209m), D’n Observant (157m), de Eyserbos (197 meter), de Gulperberg (157 meter) en de Hakkenberg (252 meter). Afvinken maar!
Al het mooie van de streek
Deze meerdaagse wandelvakantie verbindt het mijngebied bij Kerkrade met de zwierige provinciehoofdstad Maastricht. En daar tussenin ligt alles wat Zuid-Limburg en de Belgische Voerstreek zo bijzonder maakt: bergen (althans wat wij in Nederland ‘echte’ bergen noemen), de meest prachtige vergezichten, kalkwanden waar je ‘u’ tegen zegt, avontuurlijke holle wegen, vrome Mariakapelletjes en een met zorg getapt biertje na afloop van de wandeldag op een uitnodigend en sfeervol dorpsterras. “Ach, doet u er nog maar eentje bij.”
Gevarieerd wandelen
Waar je bij sommige toppen een prachtig uitzicht hebt over de omgeving, zijn andere toppen juist meer verstopt in de bossen. Dat maakt de wandeltocht juist zo gevarieerd. En mooi! Dat begint vrijwel direct na de start. De oeverkanten langs de Geul zijn begroeid met koekoeksbloemen, gele dovennetel, leeuwenbek, vlierbes en felrode klaprozen. Wat een kleuren bij elkaar! En tot zover het oog reikt enkel golvende heuvels in alle kleuren groen. Dat is ook het leuke van Limburg: achter elke heuvel schuilt weer zo’n fenomenaal uitzicht. En dat geldt uiteraard voor de Seven Summits. Elke bergtop heeft weer een nieuwe verrassing in petto. Zoals die van de Eyserbos. Op de top staat een maar liefst 13 meter hoog Mariabeeld. Het betonnen gevaarte werd in 1935 onthuld onder het goedkeurende oog van 25 duizend belangstellenden. Aan de voet van deze Maria staan teksten als ‘Maria, tegenstander van Satan’ en ‘Maria, bid voor ons zondaars’. Die boodschappen geven een gerust gevoel als je weer verder wandelt.
Comfortabel bergbeklimmen
Naast het Zuid-Limburgse landschap loopt de route een deel door Duitsland en België. We hebben de originele trail voor deze wandelvakantie langer gemaakt. Daardoor heb je dagelijks genoeg tijd hebt om te wandelen én om te pauzeren. Daarnaast is bij deze tocht het bagagevervoer bij de prijs inbegrepen. Dat maakt het wandelen extra comfortabel. Al fluitend denk je dan aan Moeder Overste in de filmklassieker Sound of Music. Zij zingt: Climb every mountain, ford every stream. Follow every rainbow, ’till you find your dream. “Nou, die bergdroom hebben we hier wel gevonden”, roep je als wandelliefhebber naar je medebergbeklimmers. “Yeahhhh”, antwoorden de anderen blèrend als berggeiten in koor.
Ontspannen start
Onze trektocht begint bij het NS-station Eygelshoven aan de Duitse grens. We beginnen rustig; we wandelen vandaag 11 km. Diverse deelnemers moeten immers een stuk reizen om in het Zuid-Limburgse Eygelshoven te arriveren. Al snel laten we de drukte achter ons en worden we omringd door vogelgeluid en bossen. Van de acht toppen komt de eerste in zicht: de Wilhelminaberg. Via een steil paadje met steengruis klimmen we omhoog. Heeft het veel geregend, dan is het extra opletten, want de paden zijn dan modderig en glad. Vooral hier zijn wandelstokken aanbevolen. Vanaf de top van de Wilhelminaberg hebben we een fraai uitzicht op de omgeving en zien we het industriële landschap van deze regio. Dan verder. Door de bossen en langs de Anselerbeek bereiken we het mooie landgoed bij kasteel Erenstein. Vanaf hier wandelen we in zo’n 20 minuten naar onze accommodatie in Kerkrade. We overnachten in Hotel Abdij Rolduc.
Het echte berggevoel
We verlaten Kerkrade via onverharde wegen en steken de Duitse grens over zonder dat we het merken; borden of markeringen ontbreken. Wanneer we in de buurt van Horbach komen, merken we dat de bewoners ons in het Duits groeten. “Tschüss.” Vandaag komen we diverse keren piramideachtige blokken tegen. Ze herinneren aan de Siegfriedlinie: een verdedigingslinie die in de jaren ’30 werd gebouwd, zodat Hitler zichzelf kon verdedigen tegen aanvallen vanuit het westen. We lopen een tijdje over de grens tussen Nederland en Duitsland voordat we het Duitse Orsbach bereiken. Hier ervaren we voor het eerst het echte berggevoel. We hebben een prachtig uitzicht op het glooiende Nederlandse heuvellandschap. Via de top van de Schneeberg wandelen we naar Vaals. Vanaf daar nemen we de bus naar wijndorp Vijlen voor onze overnachting in hotel-restaurant Cuba Libre. We wandelen vandaag 18 km.
Langs wijngaarden en kruisbeelden
Vandaag staan 24 km in het vooruitzicht, een lekkere kuitentrainer dus. Bovendien lopen we vandaag door Nederland, Duitsland én België. We starten met de beklimming van de Vaalserberg. De top is niet opgenomen in de ‘Seven Summits’, maar we beklimmen deze berg wel tijdens deze pittige bergwandeling. Hier wijken we even van de wandelroute af om het Drielandenpunt te bezoeken en de toren te beklimmen. Via bossen en weides in België en Nederland wandelen we in noordelijke richting: bergaf en weer bergop. Onderweg passeren we enkele prachtige uitzichtpunten, bijvoorbeeld bij de wijndorpen Vijlen en Eys. De wandelroute loopt zelfs langs een paar wijngaarden in de omgeving van Wahlwiller. Kenmerkend tijdens deze Dutch Mountain Trail-etappe zijn de vele kruisbeelden en Christusbeelden langs de weg en op kruispunten. Dit herinnert je steeds aan het katholieke karakter van Zuid-Limburg. Aan het einde van deze wandeldag beklimmen we de Eyserberg, om uiteindelijk af te dalen naar het leuke dorp Gulpen. Daar overnachten we in Hotel Gulperland.
Berg op en weer af
Opnieuw op weg, deze keer voor een wandeling van 20 km. Na de comfortabele rustdag is het tijd om terug te keren naar de wandelroute voor gevorderden. Wanneer we vertrekken beklimmen we meteen de eerste berg van deze dag: de Gulpenerberg. Aan de voet van het Mariabeeld hebben we een prachtig uitzicht op Gulpen en zien we de Eyserberg nog een keer. Terwijl we richting de Belgische grens wandelen, zien we vandaag ook de Vaalserberg meerdere keren aan de horizon verschijnen. Op de top van de Hakkenberg staat een grenspaal. Hierna vervolgen we de weg een tijdje door het bos. Uiteindelijk verlaten we de wandelroute om naar Slenaken te lopen. Vanaf daar nemen de bus naar Heijenrath voor onze vijfde overnachting; deze keer in Hotel Best Western Slenaken. De overnachting is inclusief diner.
In Belgische sferen
Vandaag wandelen we 19 km. Wat hoogteverschillen betreft valt de wandeling mee, dus lopen we op ons gemak van Slenaken naar de trail. Via het Belgische dorp Plank komen we terecht in het Belgische Sint-Martens-Voeren. Daar zoeken we een lunchplek uit en/of bestellen we een Belgisch biertje. We zitten hier vrijwel op de Belgisch-Nederlandse grens, maar de huizen en bebouwing zien er heel anders uit. Als we Sint-Martens-Voeren verlaten, beginnen we aan de klim van de volgende top. We draaien nog eens om wanneer we de Kattenroth beklimmen. We hebben dan een mooi uitzicht op het dorp en de spoorbrug die langs het dorp loopt. De laatste kilometers zijn vlak en wat eentonig, maar dat maakt het stadje Eijsden later weer goed. Bewonder het kasteel en strijk neer op een van de gezellige terrassen voor een stuk vlaai. We overnachting hier in een herberg: Le Bonheur.
Zwaarste beklimming wacht
Het is alweer de laatste dag van deze heerlijke wandeling. Vandaag 20 km. Vanaf Eijsden nemen we de veerpont naar het Belgische Lanaye. Wanneer we in noordelijke richting naar Maastricht lopen, weten we dat de laatste, en zwaarste, beklimming nog gaat komen: D’n Observant. Meerdere keren hebben we een mooi uitzicht over de Maas. Om de laatste top te bereiken, lopen we over smalle weggetjes en klauteren we via boomwortels omhoog. Nadat we deze laatste top hebben bereikt, is het tijd om af te dalen naar Maastricht. Dat doen we via de ENCI-groeve bij de Sint Pietersberg. De pittige wandelroute eindigt bij het treinstation van Maastricht. Maar voordat we op de trein stappen, kunnen we eerst in het centrum van Maastricht met elkaar vieren dat we ‘het’ hebben gehaald. En uiteraard delen we nog even gezellig onze belevenissen met elkaar. Wellicht ook adressen van onze nieuw gemaakte wandelmaatjes uitwisselen. En wie dat wil kan uiteraard ook wat langer in deze mooie en gezellige stad blijven!
reisNieuwe data volgen z.s.m.
Minimaal 12 deelnemers, maximaal 16 deelnemers
We verzamelen om 12.00 bij NS-station Eygelshoven, het beginpunt van de wandeling. Station Eygelshoven is met de trein te bereiken. Het station heeft ook een kleine parkeerplaats. Mocht hier geen plek zijn, dan is het mogelijk om in de aanliggende woonwijk te parkeren. De reis eindigt bij NS-station Maastricht. Vanaf hier is het mogelijk om met de trein terug te reizen naar station Eygelshoven of uiteraard direct naar je woonplaats.
We overnachten in comfortabele en sfeervolle hotels, waarbij we kennis maken met de Limburgse gastvrijheid. Ontbijt en lunchpakketten zijn overal inbegrepen. Eén nacht verblijven we in een abdij, een Unesco monument.
In samenwerking met 60PlusEndus stelde Avontuur Dichtbij deze reis samen. Avontuur Dichtbij is een nieuwe reisorganisatie, opgericht door twee duurzame ondernemers met jarenlange werkervaring in het samenstellen van reizen. Tijdens 2 tot 7-daagse microavonturen in Nederland en België ga je naar buiten en laat je de dagelijkse sleur achter je. Avontuur Dichtbij wil een aantrekkelijk en waardevol alternatief bieden voor verre reizen, zodat reizigers hun footprint kunnen verlagen zonder in te leveren op avontuur en unieke ervaringen.
Reisbegeleider Karin stelt zich voor: "Hallo wandelaars, mijn naam is Karin Neijenhuis, ik ben reisbegeleidster sinds 1999. Dit doe ik vooral in Azië en het Midden-Oosten, zowel gewone rondreizen, als wandelreizen. Ik houd van een beetje afzien, met mooie uitzichten als beloning. Met plezier neem ik jullie dan ook mee op de Dutch Mountain Trail. Heerlijk om een reis te begeleiden in een land waarvan ik de taal vloeiend spreek".
De combinatie van reisdiensten die u wordt aangeboden, is een pakketreis in de zin van Richtlijn (EU) 2015/2302. Bijgevolg kunt u aanspraak maken op alle EU-rechten die voor pakketreizen gelden. 60plusEndus BV en Avontuur Dichtbij zijn ten volle verantwoordelijk voor de goede uitvoering van de volledige pakketreis. 60plusEndus BV beschikt ook over de wettelijke verplichte bescherming om u terug te betalen en, indien het vervoer in de pakketreis is inbegrepen, te repatriëren ingeval zij insolvent wordt. Meer informatie over basisrechten krachtens Richtlijn (EU) 2015/2302 via deze link.
Deze wandelreis is geschikt voor de (ervaren) wandelaar die er even helemaal uit wil zijn in eigen land. Een goede conditie is noodzakelijk: vanwege de afstanden, de avontuurlijke wandelpaden en de hoogteverschillen.
Nieuwe data volgen z.s.m.
Ma – Vr van 09.00 – 17.00 uur
Heb je een vraag, wil je meer informatie of persoonlijk contact? Je kunt ons altijd bellen of een e-mail sturen.
Of bekijk de veelgestelde vragen
Wil je het gratis 60plusEndus Magazine ontvangen? Als je je hier inschrijft, sturen we je het magazine vandaag nog per email toe. We zullen je tevens wekelijks op de hoogte houden van de leukste reizen, workshops en dagtrips.
Bezoekadres (op afspraak):
Desk at Sea
Hellingweg 9A – Den Haag
Correspondentieadres:
Desk at Sea
Hellingweg 9A – Den Haag
Tel. | : 070-2210187 |
: info@60plusendus.nl | |
KvK nr. | : 69361231 |